Gå til hovedinnhold

1000 elever i 8. klasse konkurrerte om miljøløsninger

Tirsdag 13. juni gikk Møvig skole klasse 8 B, gruppe 1, seirende ut av konkurransen om beste idè for resirkulering av ressurser i fremtidsbildet 2050.

"En himmel av droner"

Møvig skole, klasse 8B, gruppe1, vant konkurransen med sin idè med bruk av droner, laget av resirkulert plast. Foto: Ragna Marie Henden

Søppelspisende robotfisker, gatelys med sensor, resirkuleringsmaskiner og søppelhåndtering av avfall, roboter for søppel, og ikke minst droner laget av resirkulert plast som kunne hente og sortere søppel på land og i havet. En rekke spennende ideer for fremtiden mot 2050, hvor ordet søppel skal bort og alt skal betegnes som ressurser i følge oppgaven.

Det var forslaget «En himmel av droner» fra Møvig skole, klasse 8B, gruppe 1, som vant finalen.
Premien var i 1000 kroner, og i tillegg i år får vinnergruppa presentere sin idè på den store nasjonale Avfallskonferansen «Resirkulær fremtid» i Sørlandshallen 15. juni.

Her kan du se hele presentasjonen.

Resirkulering av klær og elektriske enheter

Jentene på Havlimyra skole, klasse 8C, kom på andre plass med sin modell for resirkulering av klær og elektriske enheter.

På andre plass kom Havlimyra skole, klasse 8C, med sin modell for resirkulering av klær og elektriske enheter. Andrepremien er bedriftsbesøk på Elkem.

– Her er det mye kreativitet og gode ideer. Stå på fremover, så ser vi dere senere som søkere til jobb i Elkem, sa Rolf Sørbø, samarbeidspartner og dommer i Innovasjonscampen for 8. klassinger i Kristiansand kommune. Tuva Jakob fra UiA står også klar til å ta imot kreative og dyktige studenter til videre utdanning.

1000 elever i 8. klasse

1000 elever i 8. klassene i Kristiansand har deltatt i Innovasjonscamp. Her er 6 finalistgrupper samlet til finalen og ønskes velkommen av oppdragsgiver Bente Hansson i Kristiansand kommune.

Hvert år gjennomfører Kristiansand kommune som oppdragsgiver Innovasjonscamper med utfordringer og oppgaver for alle 8. klassinger i kommunen. Det konkurreres om beste idè, og kåres en vinnergruppe. Innovasjonsprogrammet gjennomføres av Ungt Entreprenørskap Agder, ved Lill-Margrethe Stene.

– Kristiansand kommune ønsker å gi elevene god trening i kreativitet, sier rådgiver i oppvekstsektoren, Bente Hansson.– I år har de virkelig fått en reell problemstilling. Og tema som interesserer også deltakere på Avfallskonferansen. Det er spennende å høre hva ungdommer tenker om resirkulering i fremtiden. Det blir derfor gøy å se når 14-åringene presenterer sin kreative idè på konferansen for en sirkulær fremtid i Sørlandshallen.

Oddemarka skole, klasse 8B, gruppe 3, var en av seks finalister som presenterte sitt forslag for dommerne i Kunnskapsparken. Gruppa foreslo en robot som henter plast til resirkulering i 2050.

13. juni var det finale i Kunnskapsparken, hvor 6 finalister fra delfinalecampene til slutt konkurrerte om første plassen. Kun 3 min hver fikk finalistene fra Oddemarka skole 8B, Vigvoll skole, 8A, Holte skole 8A, Møvig skole, 8B, Grim skole 8F og Havlimyra skole 8C. Seks dyktige grupper presenterte sammen med både fine powerpointbilder, plakater og tekst, hvor alle i gruppa deltok.

Problemstillinger rundt søppel

Holte skole klasse 8A, gruppe 4, presenterte en spennende maskin for håndtering av avfall.

Elevene ble utfordret på problemstillinger knyttet til resirkulering av ressurser. I fremtiden må vi tenke sirkulær økonomi, der vi resirkulerer tingene mange ganger. Dagens kildesortering gjør oss i stand til å bruke materialer om igjen. Likevel kastets store mengder ulike gjenstander som består av materialer som kunne vært brukt på nye måter.

Oppgavene ungdommene skulle løse var følgende:

  • Velg og vurder ting dere kaster i dag, forklar hvordan vi i fremtiden (2050) gjør dette til ressurser.
  • Ny teknologi og nytt utstyr gjør at det ikke finnes søppel i 2050. Hvordan benytter vi teknologi for å oppnå en søppelfri verden?

Dommere

Dommerpanelet vurderte finalistene ut fra kreativitet, presentasjon og en troverdig idè som svarte på problemstillingene. Fv Rolf Sørli, ElkemTecnologies, Tuva Jabob, UiA og Bente Hansson, Kristiansand kommune.

- Her var det mange gode ideer og vanskelig å velge en vinner, sier dommerpanlet når de trekker seg tilbake for å velge en vinner og andre plass.

Dommerpanelet bestod av Bente Hansson, rådgiver i oppvekstsektoren i Kristiansand kommune, Rolf Sørbø, administrerende direktør for Elkem Technology, og Tuva Jakob fra administrasjonen på UiA.

Samarbeidspartnere for årets Innovasjoncamper er Elkem Technologies, Returkraft og Avfall Sør, med Kristiansand kommune som oppdragsgiver, og Ungt Entreprenørskap Agder som fasilitator.

Finalist fra Grim skole

Elevene på Grim skole, 8F, gruppe 1, foreslo en robot med GPS som kunne hente plast.

Finalist fra Vigvoll skole

Vigvoll skole, klasse 8A, gruppe 2, presneterte sin idè med sensor for gatelys, for å spare strøm.

Kontakt

Rådgiver Bente Hansson, oppvekstsektoren i Kristiansand kommune, mobil 480 35 833
Ungt Entreprenørskap Agder ved rådgiver Lill- Margrethe Stene, mobil 991 63 968

Forfatter: Ragna Marie Henden
Publisert: 14.06.2017 13:34
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?