Gå til hovedinnhold

10 regler for matvett i Kristiansand

Kristiansand har samlet gode råd fra familiene i MatVinn-prosjektet og utviklet 10 regler for matvett i kommunen.

10 regler for matvett i Kristiansand

10 regler for matvett i Kristiansand.

– Vi håper mange blir inspirert av tipsene og bidrar til å gjøre klimaet bedre og Kristiansand best i landet på å ikke kaste mat, sier Solvor B. Stølevik, klima- og miljørådgiver i Kristiansand kommune. – Prosjektet med 20 MatVinn-familier har gitt gode erfaringer og tips som vi har samlet til 10 matvettregler. Reglene kan skrives ut og henges på kjøleskapet som en hyggelig påminner, foreslår Stølevik.

Regler for matvett i Kristiansand

Vil bli best i landet

Kristiansand kommune har som mål å være best i landet på å redusere matsvinn. Prosjektet MatVinn er ett av flere tiltak i kommunens første handlingsplan mot matsvinn, som ble vedtatt av bystyret 23. mai.

Kristiansand kommune skal dele av sine erfaringer under Arendalsuka, på arrangementet fra Matsvinn til MatVinn, 14. august.

Handlingsplan mot matsvinn

Reduserte matsvinn med 60 %

20 familier deltok denne våren i kommunens MatVinn prosjekt i samarbeid med Framtiden i våre hender. I løpet av prosjektperioden på fire uker reduserte familiene mengden mat som havnet i søpla med gjennomsnittlig 60 %.

I løpet av den første uka kartla og dokumenterte familiene matsvinnet i egen husholdning. Så innførte de enkle grep i hverdagsrutinene for å kaste mindre mat. Gjennom den siste uka dokumenterte de igjen mengden mat som endte opp i avfallet. Resultatet viste at mengden matsvinn ble betydelig redusert.

En av deltakerne var familien Seland Svendsen. I løpet av de fire ukene kuttet familien matsvinnet sitt med 98 %.
Her kan du se når NRK var på besøk hos familien for å høre hvordan de klarte det.

- Takk for fantastisk inspirasjon og en vekker med hensyn til eget matsvinn. Jeg trodde ikke vi hadde så stort forbedringspotensial, men jeg tror vi vil merke varig endring. Spis meg først-boksen virker!  

- Dette var responsen fra en av familiene som deltok i prosjektet, etter å ha oppdaget hvor lite som skulle til for å oppnå mye. Det mangler nemlig ikke på gode argumenter for å kutte matsvinnet, sier prosjektleder i Framtiden i våre hender, Elisabeth Riise Jenssen, som har fulgt opp familiene underveis med råd og tips om hva vi enkelt kan gjøre selv.

Hver nordmann kaster 42,1 kg spiselig mat årlig

Hver nordmann kaster i gjennomsnitt 42,1 kg fullt spiselig mat hvert år, ifølge Østfoldforskning. I Norge blir det kastet 355.000 tonn mat og 20 milliarder kroner rett i søpla. Og det er faktisk du og jeg som kaster aller mest, hjemme på våre egne kjøkken.

Kreative tips fra «Matvinn-familiene»

Ane Ibanez har laget seg en god smoothie-bowl. Hun har fått brukt opp godt modne bananer, litt vann/juice og frossen frukt, og toppet med rester av druer, banan og granola.

  • Hvordan få brukt opp noen klassiske risrester, utgått yoghurt og litt myke bær? Kald ris, Biola naturell og mye rørte jordbær er veldig godt.                        
  • Et tips til for risen: Kald ris (må være kokt uten salt), melk, evt en skvett fløte og en stor klatt med rørte tyttebær Mmmmm - deilig som mellommåltid, dessert eller kveldsmat!
  • Mange egg har blitt reddet i paier og omeletter.
  • «En gammel banan, litt melk og ei spiseskje kakaopulver... Så slapp den bananen å havne i søpla.
  • Lunsjtips: Rundstykke fra helgefrokosten og råkostsalat fra middagen i går pimpet med litt grønt og oliven.
  • Kveldsmat-tips: Få brukt opp noen modne bananer ved å lage smoothie-bowl. Banan, litt vann/juice og frossen frukt toppet med en rest druer, banan og granola.»
  • Unngå matpakkesvinn: La ungene lage sin egen niste! Da blir det sjelden noe med hjem.»
  • Matboksen Foodsave er genial for oss. Alle spiser mer grønt, den holder seg godt og grønnsakene blir ikke glemt nederst i grønnsaksskuffen
  • Lag restevafler! Ha oppi klassikere det ofte blir litt igjen av: myke knekkebrød, tørre lefser, hardt brød, havregrøtrest og/eller risrester. En hit hos barna!

MatVinn-tiltak i Kristiansand

Kristiansand vil bli best i landet

Om MatVinn-prosjektet

Om matapp for datokontroll av matvarer

Om restematposer

Kontakt

Solvor Berntsen Stølevik, klima- og miljørådgiver, By- og samfunnsenheten, mobil:  952 27 301

Forfatter: Ragna Marie Henden/Elisabeth Riise Jenssen
Publisert: 08.08.2018 10:36
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?