Gå til hovedinnhold

10 gjestekunstnere til Kristiansand

Av over 40 søkere for 2018 og 2019, har 10 kunstnere fra inn- og utland nå blitt tilbudt et opphold i kunstnerleiligheten til Kristiansand kommune, via ordningen «Artist in residence».

Artist in residence

Agnes Repstad, daglig leder ved Agder kunstsenter, gleder seg til å ta imot flere nye kunstnere i leiligheten i Skippergata 22 som er nærmeste nabo til kunstsenteret. (Arkivbilde).

- Ordningen går ut på at vi tilbyr et gratis opphold i Kristiansand, for kunstnere fra hele verden. De kommer hit, og produserer kunst mens de er her. Kunstnerne utvikler sine egne prosjekter, enten helt nye prosjekter eller prosjekter de har holdt på med en god stund, sier Agnes Repstad, daglig leder ved Agder kunstsenter.

Det er Agder kunstsenter som drifter «Artist in residence» på vegne av Kristiansand kommune. Dette er den eneste ordningen av sitt slag i Agder, og for å kunne søke må du være profesjonell kunstner innenfor visuell kunst.

- Søknadsprosessen lyses ut både nasjonalt og internasjonalt. Det settes en årlig frist, også får vi inn søknader med dokumentasjon, beskrivelse av deres virke og intensjonen med oppholdet, forteller Repstad.

Berikelse for byen

- Vi hadde rundt 42 søkere, og i år var kvaliteten på søknadene veldig høy. Det er vi kjempeglad for. Det var flere av søkerne som har gjort det bra i sine hjemland, og at de da ønsker å komme hit er en indikasjon på at vi begynner å bli et populært sted for gjestekunstnere, sier Repstad som er meget fornøyd med årets søkere.

Repstad forteller at det innenfor kunstfeltet er lang tradisjon for å reise til andre land for å arbeide.

- Kunstnere er vant til å reise, og oppholde seg i andre land over tid. De henter nye ideer, blir inspirert av andre, blir kjent med andre miljøer og tar med seg dette tilbake til sitt hjemland.

Hun mener det er positivt for Kristiansand at det av og til kommer kunstnere utenfra.

- Det er en stor berikelse at det kommer flere profesjonelle kunstnere til byen. De har nye ideer, nye måter å arbeide og tenke på. Ofte knytter de seg til de profesjonelle kunstnerne som allerede er i byen, og dermed oppstår det nye samarbeid. Videre er det også en synergieffekt ved at de drar hjem og reklamerer for Kristiansand. Det eksisterende miljøet er også veldig positive til dette, sier Repstad.

Kvalitet og tema avgjørende

F.v.: Frank Falch, Cecilie Nissen, Agnes Repstad og Angjerd Munkgaard legger vekt på tema og kvalitet når de tildeler kunstnere opphold i kommunens kunstnerleilighet. Foto: Margrethe Saga.

Komiteen som avgjør hvem som får et opphold i kunstnerleiligheten består, i tillegg til Agnes Repstad, av leder for Kristiansand kunsthall Cecilie Nissen, kurator ved Sørlandets kunstmuseum Frank Falch og rådgiver i Kristiansand kommune Angjerd Munksgaard.

- Det vi ser etter er først og fremst kvalitet, og det at tematikken er tidsaktuell, forteller Repstad.

En av kunstnerne som kommer til Kristiansand i år, er Hilde Frantzen. Hun jobber med tekstil, og mener denne typen ordninger er viktig.

- Jeg har vært på flere steder som dette før, og mye av det jeg er mest fornøyd med å ha laget har jeg laget da, sier hun.

Hun har ikke arbeidet i Kristiansand tidligere, men ser frem til oppholdet.

- Det er fint å komme seg litt bort fra den daglige måten å jobbe på. Jeg har ikke planlagt noe samarbeid enda, men jeg kommer nok til å oppsøke miljøet i byen, sier den Oslo-bosatte kunstneren.

Disse er tilbudt plass

Kunstnerne som har fått tilbud om et gjesteopphold i Kristiansand fra 01.06.2018 til og med 30.06.2019 er følgende:

Hilde Frantzen – Norge
Christina René Jensen – Danmark
Saurav Roy Chowdhury – India
Carol Salmanson – USA
Vitor Freire – Nederland
Mo Abd-Ulla – Spania
Franzisca Siegrist – Spania
Max Provenzano – Venezuela
Tiago Oliveira – Portugal
Sebastian Six – Østerrike

Kontaktperson for media

Daglig leder ved Agder kunstsenter, Agnes Repstad, mobil: 924 26 007

Forfatter: Margrethe Saga
Publisert: 08.01.2018 13:28
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?