Gå til hovedinnhold

– Ta barnas sorg og spørsmål på alvor

– Lærere og foreldre må være åpne, faktaorienterte og rause i å akseptere barna og de unges sorg og følelser og vite at de kan vise dette på ulike måter. Det sier leder for PP-tjenesten i Kristiansand kommune, Annikken Louise Sunde.

Bistår lærerne

Leder for PP-tjenesten i Kristiansand kommune, Annikken Louise Sunde, var til stede under minneseremonien i Vågsbygd kirke i går kveld. Hun råder lærere og foreldre til å ta barnas sorg på alvor. Foto: Svein TybakkenDet siste døgnet har Sunde sammen med en rekke av sine rådgivere i pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) vært til stede for å bistå lærere og barnehageansatte på de enhetene som er rammet av der tragiske dobbeltdrapet på Lund ved Wilds Minne skole mandag.

I går kveld var hun også med da Fiskå skole i samarbeid med Vågsbygd menighet holdt åpen kirke for skolens elever og andre som ville delta i minnemarkering etter Jakob Abdullahi Hassan, som var elev i klasse 9B. Mange møtte fram og tente lys og skrev hilsen i kondolansebok.

Hjelp i sorgen

– En slik seremoni og minnestund er godt å få komme til for mange. Det kan være en hjelp i sorgen å kunne være konkret, få tenne et lys til minne og kanskje skrive noen ord, sier PP-tjenestens leder, som ble presentert sammen med flere av sine kolleger og folk fra kommunens kriseteam. De var til stede for å bistå om noen trengte samtale.

Fra minnestunden i Vågsbygd kirke i går kveld. Foto: Svein Tybakken– Mens kriseteamet rykker ut og tar seg av de som er direkte rammet, er vi støtteapparat for skolen, lærerne og barnehageansatte når krise oppstår, men også i etterkant dersom det er behov. Skolen har en viktig og nødvendig oppgave med å samle og opprettholde struktur i sorgen og fortvilelse – og redselen som kan oppstå. Det er skolen og lærerne, som i slike krisetilfeller som denne vi opplever nå, kjenner elevene og har lokalkunnskap til å gjøre den beste innsatsen i sorgarbeidet. PPT bistår dem i dette hvis de ønsker det og i det omfanget det er behov for.

– Vær tilgjengelig

– Hva er ditt råd til foreldre som er engstelige i en slik dramatisk og uavklart situasjon? Hvordan skal de snakke med sine barn?

– Det er de samme rådene som vi gir til lærerne. Først og fremst er det viktig å være tilgjengelig for barna og de unge, være mer til stede for dem. Ta deres sorg og mange spørsmål på alvor. Lytt til dem med hele deg, vær var på de ulike signal barna eller ungdommene sender. Bruk språk som passer til deres alder og modenhet. Svar ordentlig på spørsmålene og vær faktaorientert. Ikke bli med på eventuell rykteflom eller spekulasjoner. Vær åpne og ærlige, sier Annikken Louise Sunde, som også oppfordrer til stor grad av raushet overfor barna og de unges uttrykk for sorgen.

– Vi må også passe oss for ikke å sykeliggjøre normal sorg. Sorg er også en del av livet. Det er vondt. Gråt er naturlig – både for voksne og barn. Og så er det viktig å være oppmerksom på at ingen er like i hvordan de håndterer sorgen. For noen er det like naturlig å le eller leke, som å gråte. Voksne må vise omsorg, gi trygghet og akseptere spekteret av følelser og uttrykk.

Aktivitet

– Barn har en fantastisk evne til å gå inn og ut av sorgen, understreker Sunde, som også anbefaler aktivitet som kan avlede oppmerksomheten.

– I barnehagen som opplevde at en av deres ansatte ble drept spurte de meg om det var greit at de bakte boller. Og det sa jeg naturligvis ja til. Det kan være godt å gjøre en hyggelig aktivitet sammen. Da kan man samtidig snakke naturlig sammen også. Og så er det godt å komme snarlig tilbake til normalen. Rutinene er de er gode knaggene i livet, sier Sunde.

– Hva med de som føler angst og frykt – kanskje både barn og voksne?

– Jeg kan godt forstå at noen er redde når slike ting skjer, og sannsynligvis avtar mye av frykten når politiet har siktet en person. Men generelt sett skjer slike ting utrolig sjeldent, heldigvis, og det må vi voksne hjelpe barn og unge å forstå.

– Tenk på hvor mange dødsulykker det skjer på veiene, men vi kjører bil eller sykler til jobb hver dag likevel. Det kan kanskje virke lettvint å si det, men vi hjelper oss selv ved å tenke rasjonelt. En slik dramatisk hendelse som denne typen drap er heldigvis veldig sjeldent. Det er viktig at vi tar byen og de sosiale plassene tilbake. Så vet vi også at mye politi er på plass og i beredskap nå. Det er fakta vi kan forholde oss til og ikke la oss overmanne av frykt, sier PPT-leder Annikken Louise Sunde.

Forfatter: Svein Tybakken
Publisert: 07.12.2016 09:25
Sist endret: 15.01.2019 16:47

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?