Gå til hovedinnhold

Bli med i Plastutfordringen

Kristiansand kommune er med i et prosjekt for å redusere forbruk og forsøpling av plast. Nå kan din husholdning melde seg på i konkurransen om å bli best på plastreduksjon.

By-konkurranse

– Bli med i konkurransen Plastutfordringen 2019, sier Silje E. Wilhelmsen fra Framtiden i våre hender (t.v.), miljø- og klimarådgiver i Kristiansand kommune Solvor B. Stølevik og trainee i miljø og klima, by- og samfunnsenheten Thore Kristian Svennevig. Foto: Jelena Milanović

Prosjektet Plastutfordringen 2019 er et samarbeid mellom fem norske kommuner, miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender og Ducky, en norskutviklet applikasjon og nettside for beregning, visualisering og konkurranse om måling av husholdningenes bærekraft.

– Vi utfordrer husholdninger til å gjennomføre aktiviteter for å redusere eget plastforbruk, sier Solvor B. Stølevik, miljø- og klimarådgiver i Kristiansand kommune. Hun kaller prosjektet for «et lokalt svar på et globalt problem».

– En aktivitet kan være å ha med flergangskopp til kaffen, istedenfor å la deg servere med engangskopp. Så enkelt, men så viktig!

Plastutfordringen 2019

Plastproblemet

– Hvalen som hadde store mengder plast i magen, mikroplast i tannkremen eller store plastartikler som driver inn på de vakre strendene våre – plastproblematikken er allestedsnærværende og noe vi alle er berørt av. Plasten er svært skadelig for mennesker, dyr og naturen. Men ganske enkle grep er med på å gjøre en stor forskjell, forteller Stølevik.

– Dette er en utfordring for dem som er interessert i å lære mer om hvordan redusere plastforbruket, men som ikke vet hvor man skal starte, eller trenger en liten dytt til å sette i gang, legger Thore Kristian Svennevig til.

Økt bevissthet rundt hvilke artikler i hverdagen som er laget av plast og hvordan man enkelt kan bytte dem ut, er en stor del av løsningen. Initiativtakerne håper Plastutfordringen vil bidra til å bedre situasjonen.

Mulighet til å vinne premie

Plastutfordringen blir organisert som en konkurranse der ulike norske husholdninger skal konkurrere mot hverandre, enten husholdningen er kun én person, en familie eller et helt kollektiv. Det er plass til 20 husholdninger fra Kristiansand i konkurransen og alle oppfordres til å melde seg på, uavhengig av alder, bakgrunn og interesser.

– Enten du er yngre, eldre, med barn, uten barn, student, med eller uten jobb - alle får muligheten til å delta, men det er bare plass til 20 husholdninger, så vær rask, smiler Silje E. Wilhelmsen fra Framtiden i våre hender, som er organisasjonen som står bak ideen om konkurransen «Plastutfordringen». Hun forteller at totalt 100 husholdninger i Oslo, Trondheim, Tromsø, Kristiansand og Lillehammer skal gjennomføre «nei til plast»-tiltak.

Hun forklarer: En husholdning melder seg på som et team, med et teamnavn. Dersom man er blant de 20 husholdningene i Kristiansand som blir trukket ut til å delta i konkurransen, vil man i utfordringsperioden sanke poeng ved å registrere de aktivitetene man gjennomfører i appen og nettsiden Ducky, som er utviklet spesielt for konkurransen.

– Målet er videre at informasjon om enkle tiltak for å redusere plastforbruket skal deles til alle innbyggere.

– Vi håper flest mulig vil melde seg på så vi får fylt opp vår andel med 20 husholdninger. I tillegg til å gi ditt bidrag til reduksjon av plastforbruket, kan du vinne flotte premier, sier Solvor B. Stølevik.

Tar du utfordringen?

Plastutfordringen begynner i midten av oktober og varer i to uker. Deltakerne vil få tips og god oppfølging underveis. Det er mulighet til å vinne hele to premier: Det skal både kåres en vinnerhusholdning i Kristiansand samt en vinnerkommune. Kanskje kan det bli Kristiansand?

Påmelding

Kontakt

Silje E. Wilhelmsen, Framtiden i våre hender

Solvor B. Stølevik, miljø- og klimarådgiver i Kristiansand kommune

Forfatter: Jelena Milanović
Publisert: 25.09.2019 10:51
Sist endret: 14.10.2019 17:11

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?