Gå til hovedinnhold

Kunstnerstipend for 2019

Kristiansand kommunes kunstnerstipend for 2019 tildeles cellist Mathias S. Pearson, gitarist Nicolai Gill Johannessen, forfatter og redaktør Maja Hagen Torjussen og billedkunstner Jan Freuchen.

Fire kunstnerstipend

I år mottok kulturstyret 25 søknader om kunstnerstipend. Kulturstyrets innstillingsjury, bestående av kulturstyreleder Terje Næss, nestleder Kristin Wallevik og kulturdirektør Stein Tore Sorthe, vurderte søknadene i henhold til vedtatte retningslinjer. Kulturstyret vedtok den 25. september å tildele fire kunstnerstipend innen en ramme på totalt kr 270 000.

Årets kunstnerstipend er fordelt i disse tre kategoriene:

1. Kulturstyret tildeler et stipend på kr 50 000 i kategorien «utdanningsstipend til unge kunstnere» til musiker og cellist Mathias S. Pearson.

2. Kulturstyret tildeler to stipend på kr 60 000 i kategorien «etableringsstipend til nyutdannede kunstnere» til musiker og gitarist Nicolai Gill Johannessen og forfatter og redaktør Maja Hagen Torjussen.

3. Kulturstyret tildeler et stipend på kr 100 000 i kategorien «arbeids-, videreutdannings- eller reisestipend» til billedkunstner Jan Freuchen.

Utdeling

Overrekking av kunstnerstipendene skjer fredag den 1. november kl. 16 i Kunsthallen. Her vil prisvinnerne presentere seg selv og sin kunstneriske virksomhet for gjester og publikum. Dette skjer samtidig med utdeling av toppdrettsstipendene.

Mathias S. Pearson

Musiker og cellist Mathias S. Pearson er tildelt kr 50 000 i kategorien «utdanningsstipend til unge kunstnere». Foto: Ingvald R. Ingebretsen

Mathias S. Pearson er født og oppvokst i Kristiansand, og studerer klassisk cello ved det Kongelige Konservatoriet i Haag, Nederland.

Han er tidligere elev ved Kulturskolen, Kilden Lørdagsskole, Programmet Unge Musikere ved Universitetet i Agder, Rogaland Ungdomssymfoniorkester og Norsk Ungdomssymfoniorkester. Han har hatt flere lokale soloopptredener og er årets vinner av Ung Klassisk Talent.

Juryen er imponert over at S. Pearson allerede i så ung alder har en vesentlig merittliste med deltakelse på konserter og solokonserter bak seg. Det er beundringsverdig at han er tatt opp på et såpass velrenommert konservatorium, og juryen ønsker ham lykke til videre med sin musikalske karriere.

Nicolai Gill Johannessen

Musiker og gitarist til Nicolai Gill Johannessen er tildelt kr 60 000 i kategorien «etableringsstipend til nyutdannede kunstnere». Foto: Olav Areklett Vikingstad

Nicolai Gill Johannessen er født og oppvokst i Kristiansand, og er utdannet ved Universitetet i Agder og Musicians Institute i Los Angeles. Han jobber innen sjangrene pop, rock og jazz, og han spiller, produserer og arrangerer musikk, både solo og i band.

Juryen vurderer Gill Johannessen som en seriøs og dyktig utøvende gitarist som kan nå langt, og vil gjerne bidra med stipendet til hans etablering som profesjonell musiker med hovedbase i hjembyen Kristiansand.

Maja Hagen Torjussen

Forfatter og redaktør Maja Hagen Torjussen er tildelt kr 60 000 i kategorien «etableringsstipend til nyutdannede kunstnere». Foto: Missing Lid

Maja Hagen Torjussen er født og oppvokst i Kristiansand, og er utdannet ved Roehampton University i London. Sammen med lyriker Atle Håland startet og driver hun Lik forlag. Forlaget publiserer lokale forfattere og er med på å styrke det litterære miljøet i byen.

Juryen har lagt merke til Hagen Torjussens gründervirksomhet med et lokalt forlag og en rekke litterære arrangementer de siste årene. Med dette kunstnerstipendet ønsker juryen å stimulere litteraturfeltet i byen og bidra til at nye stemmer etablerer seg her.

Jan Freuchen

Billedkunstner Jan Freuchen er tildelt kr 100 000 i kategorien «arbeids-, videreutdannings- eller reisestipend». Foto: Linn Pedersen

Jan Freuchen er oppvokst i Kristiansand, og har utdanning fra Kunsthøgskolen i Bergen og Städelschule i Frankfurt am Main.

Han har atskillige utstillinger, kuratoriske prosjekter og publikasjoner i inn- og utland bak seg, og er innkjøpt av flere museer. De siste årene har han særlig markert seg med en rekke offentlige utsmykkingsoppdrag, blant annet med verk i Rådhuskvartalet og på den nye Rutebilstasjonen i Kristiansand.

Juryen ser Freuchen som en viktig kunstner i Kristiansand. På kort tid har han blitt en sentral skikkelse i byens kunstliv, både individuelt og gjennom nye, spennende samarbeidsprosjekter med lokale og nasjonale aktører. Juryen ønsker at hjembyen bidrar til Freuchens videre utvikling som kunstner.

Kontakt

Rune Rokseth, rådgiver i kulturdirektørens stab i Kristiansand kommune, Tlf: 908 54 011

Forfatter: Jelena Milanović
Publisert: 18.10.2019 17:46
Sist endret: 18.10.2019 17:46

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?