Gå til hovedinnhold

Kraftoverskuddet skal gi el-region

– Agder står for mer enn halvparten av det norske kraftoverskuddet. Det skal vi utnytte til å skape en helelektrifisert region til beste for klimaet.

Way To Go-konferansen

– En elektrifisert transportsektor er ikke utopia, men nær virkelighet, sier påtroppende fylkesrådmann Tine Sundtoft. Hun skal holde foredraget «Elektrifiseringen i lys av bærekraftsmålene» under konferansen Way To Go på Biscenen i Teateret i Kristiansand 30. oktober. Planrådgiver i Kristiansand kommune, Christina Rasmussen (t.h.), er prosjektleder for konferansen. Foto/illustrasjon: Svein Tybakken/SINTEF

Påtroppende rådmann for et samlet Agder, Tine Sundtoft, skal holde foredraget «Elektrifiseringen i lys av bærekraftsmålene» etter åpningen av Way To Go-konferansen (WTG) på Biscenen i Teateret i Kristiansand 30. oktober.

Sundtoft lyser av energi på vegne av kraftfylket hun nå vil ta med inn i en ny æra. Hun er genuint opptatt av hva elektrifisering og innovasjon betyr for Agder og viser til prosjektet Electric Region Agder, som har som mål å skape et fullelektrisk samfunn.

Elektrifisere transport

– Vi skal redusere egne klimagassutslipp med 40 prosent innen 2030, i tråd med våre forpliktelser gjennom Paris-avtalen. Agder kan oppnå dette målet ved å elektrifisere transportsektoren, sier Sundtoft.

Prosjektleder for WTG-konferansen, planrådgiver Christina Rasmussen i Kristiansand kommune, nikker ivrig:

– Under nettopp temaet «Den elektriske reise» vil konferansen prøve å peke på løsninger ved å føre sammen transport-teknologer og byplanleggere. Hva betyr for eksempel satsing på elfly og drone for infrastruktur og knutepunktutvikling i byene våre? Hva betyr utvikling innen elektrisk mobilitet for våre reisevaner i Agder, sier Rasmussen, som oppfordrer interesserte til å komme og høre hva WTG-foredragsholderne sier om hvilke utfordringer og potensialer ny teknologi representerer.

Program   Påmelding

Verdensledende

Påtroppende fylkesrådmann for et samlet Agder, Tine Sundtoft (t.v.) vil lede landsdelen inn i en helelektrifisert, nær fremtid. Prosjektleder for Way To Go-konferansen, Christina Rasmussen, tror på god oppslutning og ser frem til å høre Sundtoft og andre spenennde foredragsholdere på konferansen med temaet "Den elektriske reise". Foto: Svein Tybakken

– Vi står foran en kjempeomstilling og vi må være kompetente og på hugget. Sørlandet kommer aldri til å bli som før. Jo raskere vi forstår det, jo bedre kan vi utnytte mulighetene og gjøre de til vårt konkurransefortrinn. Det offentlige må ta ansvar, næringslivet må se mulighetene og innbyggerne må bidra, sier Tine Sundtoft, som er optimistisk på Agders vegne.

– I tillegg til vannkraften har Agder klynger, bedrifter og fagmiljøer som er verdensledende på alt fra prosessindustri, utstyr til offshoresektoren og bruk av e-helse og velferdsteknologi. Og vi har et universitet som er ledende innen forskning på kunstig intelligens.  Utfordringen er at våre fortrinn fremdeles er en godt bevart hemmelighet for mange utenfor landsdelen, sier Tine Sundtoft, som viser til at Esbjerg i Danmark ble valgt for ilandføring av den undersjøiske fiberkabelen Havfrue. Den skal sikre overføring av enorme mengder data mellom USA og Skandinavia.

Digitaliseringsministeren

– Det er her på Agder den fornybare kraften, som Google og Facebook er opptatt av å benytte til datalagring, finnes. Heldigvis er denne transatlantiske fiberkabelen videreført fra Danmarks vestkyst og opp til Kristiansand. Digitalisering er en nøkkel til løsning av verdens klimautfordringer og kabelen vil gi muligheter for et nytt og bærekraftig industrieventyr i vår regionen, sier Sundtoft.

Christina Rasmussen gjør oppmerksom på at digitaliseringsminister Nikolai Astrup i etterkant av WTG-konferansen skal foreta den høytidelige åpningen av fiberkabelen under arrangementet Havfrue Landing party, som har egen påmelding.

Samarbeid med Sørveiv Tech

Kristiansand kommunes prosjektleder forteller at Way To Go i år arrangeres som en del av Sørveiv Tech-konferansen. – Det gir nye spennende muligheter. Påmeldte deltakere på Way to go kan for eksempel få halv pris på billett til dag 2 under Sørveiv Tech-konferansen, sier Rasmussen.

Sørveiv Tech er Norges raskest voksende tech- og næringslivskonferanse, og har på rekordtid blitt den største næringslivsarenaen på Sørlandet. Over 700 deltakere, 60 foredragsholdere, 20 arrangementer, 8 scener og eget Expo-området over 2 dager.  Konferansen samler noen av Nordens mest suksessfulle merkevarer og teknologiselskaper som vil dele sine tanker om hvordan virksomheter kan møte morgendagen.

Film-premiere

Den 29. oktober kl. 19:30 er det Norges-premiere på dokumentarfilmen Point of no return vises på Grønt senter som en del av tilbudet til WTG-deltakere. Dokumentaren handler om mulighetsbildet og det innovative arbeid som foregår nå, og viser fortellingen bak verdens første helelektrisk fly.

Way To Go-konferansen arrangeres av Kristiansand kommune, Agder Kollektivtrafikk AS, Vest-Agder fylkeskommune og Universitetet i Agder i samarbeid med Agder Energi AS, Klimaalliansen og Grønt Senter.

Presentasjoner fra konferansen

1. Svein Tveitdal - Hvorfor har de unge rett?

2. Tine Sundtoft - Elektrifisering i lys av bærekraftsmålene

3. Roar Norvik - Teknologi for bærekraftig bevegelsesfrihet oh mobilitet

4. Trond Kristiansen - Electric Agder

5. Ole Theodor Dønnestad - Nye Kristiansand - Norges første fullelektriske storkommune?

6. Jan-Olaf Willums - Fremtidens elektriske mobilitet

7. Ingunn Eftestøl - Gullknapp tetstesenter for droner og elfly

8. Ingvald Erga - Smarte energisystemer på Stavanger lufthavn Sola

9. Endre Sundsdal - Den sømløse reisen

10. Pauline Bergan - Smart City, hva snakker vi om egentlig?

11. Sinziana Rasca - Mobility in Agder

12. Ronja Sørensen - Copenhagen Electric

'

Forfatter: Svein Tybakken
Publisert: 10.10.2019 12:00
Sist endret: 18.11.2019 08:33

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?