Gå til hovedinnhold

Glasslokk på tre kummer i byen

Er du spent på hva som skjer under kumlokkene i byen? Nå får du svaret. Kommunen legger nemlig glasslokk på tre kummer i Markens gate.

Interessant

Kjell Einar Liane gjør den siste sjekken før de nye glasslokkene legges på plass.

– Mange stopper opp og kikker ned i kummene når de ser at vi jobber der. Det er noe fasinerende over det hele, og vi tror folk er interessert i å få vite hva som egentlig foregår der nede. Derfor tenkte vi; hvorfor ikke gjøre noe med det, sier produksjonsleder Torfinn Jore i ingeniørvesenet i Kristiansand kommune.

Som tenkt, så gjort.

Lederen og faglederen for vann- og avløpsavdelingen i ingeniørvesenet, Odd Yngvar Lian og Kjell Einar Liane, tok kontakt med firmaer som kunne hjelpe med å lage glasslokk som er solide nok til å tåler både brøytebiler og lastebiler. Jobben er gjort av Furnes Jernstøperi AS og Glassmester1 Kristiansand.

– Lokkene er skikkelig solide. Men glass kan bli litt glatt, derfor oppfordrer vi folk til å være forsiktige når de går på dem, sier Kjell Einar Liane.

Skiftende lys

Kommunen legger glasslokk på tre kummer i Markens gate, slik at folk kan få et innblikk i hva som skjer med vannet og kloakken som lever sitt liv under bakken.  Kummene er lyssatt med skiftende farger.

De tre kummene ligger der Markens gate og Torvet møtes. Under glasset, noen meter under bakken, vil folk se kloakken i ett åpent rør og regnvann og brukt vann fra hus i et annet. I det lukkede røret renner rent vann på vei hjem til deg. I hver kum er det rigget til med lys, som skifter farge tre-fire ganger i minuttet.

Glasslokkene legges på plass fredag 29. november klokka 15.30.

Dugg

Torfinn Jore vil gjøre det han kan for at dugg ikke skal ødelegge utsikten ned i kummene.

– Før den tid skal vi skaffe oss riktig utstyr for å fjerne dugg fra glasset. Det er jo mye varmere nede i kummene enn på gateplan. Derfor hadde vi litt utfordringer med dugg da vi testet de nye lokkene, forteller Torfinn Jore.

For media

Kontaktperson under lokke-leggingen fredag klokka 15.30 er Kjell Einar Liane: 952 31 399

Forfatter: Jon Sverre Karterud og Svein Tybakken (foto)
Publisert: 28.11.2019 14:10
Sist endret: 28.11.2019 14:10

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?