Gå til hovedinnhold

Camilla Collett-skilt avduket

Tirsdag 15. oktober ble et nytt skilt avduket i Dronningensgate 21. Skiltet markerer Camilla Colletts tilknytning til stedet og byen.

Collett får egen plakett

Portrett av Camilla Collett (1839), Johan Gørbitz/Oslo Museum

En ny plakett er oppført på stedet Camilla Collett ble født og levde sine første barneår på. Plaketten er resultatet av et samarbeid mellom Kristiansand kommune og huseier Olav Thon. Kristiansands påtroppende kommunedirektør Camilla Dunsæd foretok avdukingen.

Camilla Collett var 1800-tallets mest betydningsfulle kvinnelige norske forfatter og en kvinnesakspioner. Hun ble født 1813 i Dronningensgate 17, som i dag er del av Sandens Senter. I forbindelse med stemmerettsjubileet og 200-årsjubileet for Colletts fødsel i 2013, ble et banner hengt opp på bygget for å markere Colletts liv og virke. I ettertid har kommunen ønsket en mer permanent markering.

– Storebror Henrik Wergelands tilknytning til stedet ble markert allerede da huset ble bygget etter den store bybrannen i 1892. Da huseier bestemte seg for å ruste opp Sandens Senter, var det en fin anledning til å få opp et skilt som også markerte Camilla Colletts tilhørighet til stedet, sier Angjerd Munksgaard, rådgiver i kulturdirektørens stab i Kristiansand kommune.

Samarbeid med Sandens Senter

Fasaden på bygget som i dag står der familien Wergeland bodde tidlig på 1800-tallet er nå renovert på ypperste vis.

– Arbeidene er meget forseggjort, og byantikvar Helge Sollie har vært i tett dialog med håndverkerne som har gjennomført arbeidet etter strenge antikvariske prinsipper, fortsetter Munksgaard.

Senterleder på Sandens Senter Christina Omland og eiendomssjef på senteret Svein Olav Birkeland er fornøyd med samarbeidet de har fått til med kommunen, og stolt over sluttresultatet til det omfattende renoveringsarbeidet.

– Fasadene i Dronningensgate var de mest krevende med veldig mye ornamenter, balkonger, kvister og flotte detaljer. Dette har selvsagt vært et krevende og kostbart arbeid og da er det flott å se hvor bra resultatet er blitt, sier Birkeland.

– Det er ekstra stas at familien Wergeland har bodd her og at vi nå sammen med kommunen får markert både Camilla Colletts og Henrik Wergelands tilknytning til bygget, avslutter Omland.

Kontakt

Angjerd Munksgaard, rådgiver i kulturdirektørens stab i Kristiansand kommune, Tlf: 920 67 238

Forfatter: Jelena Milanović
Publisert: 18.10.2019 16:34
Sist endret: 18.10.2019 16:34

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?