Gå til hovedinnhold

Bli med på nattevandring!

Både avtroppende ordfører Harald Furre og ny-ordfører Jan Oddvar Skisland oppfordrer alle innbyggere – store og små, til å gå nattevandring for bærekraft lørdag 9. november.

Ta med hodelykt!

De vil ha tusenvis med innbyggere med hodelykter eller lommelykter med på å gå nattevandring for bærekraft lørdag 9. november. Samlet i Wergelandsparken for anledningen: Fra venstre avtroppende ordfører Harald Furre, kommunedirektør Camilla B. Dunsæd, klimarådgiver Elizabeth Rojas, nye-ordføreren Jan Oddvar Skisland og parksjef Aase M. Hørsdal.

– FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Ta hodelykt på og bli med å lage en lysende lenke av tusenvis av kristiansandere som vil et bedre og bærekraftig samfunn. FNs bærekraftsmål kjenner gjerne skolebarna bedre enn foreldrene, så denne nattevandringen bør engasjere både store og små!

Denne oppfordringen fra parksjef Aase M. Hørsdal stiller både de to ordførerne, kommunedirektør Camilla B. Dunsæd og klimarådgiver Elizabeth Rojas seg bak. Alle fem har for anledningen plassert seg i Wergelandsparken med hodelykter og lyser av entusiasme for nattevandringen.  Det er Norad som på oppdrag fra regjeringen sprer budskapet om FNs bærekraftsmål med nattevanding over hele Norge. Lørdag 9. november kl 18.00 skal vandringen lyse opp høstmørket i Kristiansand fra Torvet og ut på Odderøya.

Ikke natt

–  Jeg ser fram til nattevandringen og håper vi kan bli noen tusen som møter opp. Og dette er for alle. Det blir mørkt, men ikke natt. Friluftskonserten i Bendiksbukta med Tom Hell, Marte Wulff og Jonas Alaska kommer til å bli kjempeflott. Den begynner kl. 20 og er ferdig til passe leggetid for de yngste, sier ordfører Harald Furre.

Jan Oddvar Skisland deler Harald Furres oppfordring og håper innbyggere også i Søgne og Songdalen vil delta. Som nyvalgt ordfører er han glad han overtar «en stafettpinne» som har et tydelig bærekraft-avtrykk.

– Planleggingen av nye Kristiansand har vært klar på at FNs bærekraftsmål også skal være våre mål i den sammenslåtte kommunens utviklingsplaner. Under nattevandringen går vi for bærekraftsmål nr 11, som slår fast at byer og samfunn i løpet av de ti kommende årene skal være inkluderende, trygge, klimavennlige og motstandsdyktige, sier Skisland.

Klikk deg inn på nettsidene til Norad og les mer om Nattevandring for bærekraftsmålene.

Byene viktige

Kommunedirektør Camilla B. Dunsæd er helt enig og understreker at 60 prosent av verdens befolkning vil bo i byer og urbane boområder i 2030.

– Bærekraftig utvikling er avhengig at byene går foran. Byer har tradisjonelt en utfordring når det gjelder biologisk mangfold, klimagassutslipp og tilgjengelighet for utsatte grupper. Men med en målrettet og inkluderende arealplanlegging, kan vi og andre byer i verden bli en nøkkel til å nå bærekraftsmålene. Vi skal tenke globalt og handle lokalt, sier Camilla B. Dunsæd og får anerkjennende respons av resten av den hodelyktopplyste gruppen.

Klimarådgiver Elizabeth Rojas er ansvarlig for Bærekraftig sammen- uka ønsker alle innbyggere velkommen til et rikholdig bærekraft-program hele uken fra 4. til 9. november.

Tett program

Klikk deg inn på lenken til nettsiden for Bærekraftig sammen og se det rikholdige programmet for uken 4.-9. november.

– Jeg håper mange ser programoversikten og ser alle de spennende arrangementene. Vi er veldig glad for flott samarbeid med blant andre UiA, Grønt Senter, Avfall Sør, Returkraft, Naturmuseet og botanisk hage, FN-sambandet, Stiftelsen Miljøfyrtårn, Kristiansand Husflidlag, Agder bolig- og byplanforening og Framtiden i våre hender. De er noen av aktørene som inviterer alle til temasamlinger relatert til bærekraftsmålene, sier Rojas. Klimarådgiveren peker på at det lørdagen skjer mer enn bare nattevandringen.

– Bli med å diskuter hva politikerne våre eller du selv kan gjøre for at Kristiansand skal nå bærekraftsmålene. Eller vil du vite hva som skal til for at vi kan bli Norges beste kommune å leve i? Da må du komme til Rådhuskvartalet lørdag 9. november kl.15.30 på bærekraftsseminar, oppfordrerElizabeth Rojas.

Før lørdagens seminar serveres et gratis, varmt og bærekraftig måltid med lapskaus laget av utsorterte grønnsaker (for små eller for store), og det blir lagt opp til samtaler og informasjon om hvordan ta opp kampen mot kasting av spiselig mat.

Nattevandringsruta

Parksjef Aase M. Hørsdal minner om at det blir en lang kveld ute, så folk må ta på seg varme klær og ta med sitteunderlag. Hun forteller AT nattevandringen starter fra Torvet med en appell kl 18.00. Deretter beveger det lysende folketoget seg ned Markensgate til Strandpromenaden mot høyre over broa ved Gravane og inn på Odderøya. Der kan man gå opp til Grønt Senter, hvor det vil være mulighet for å kjøpe mat/kaffe, samt å god live-musikk fra Oakland Rain. Turen går så opp mot toppen av øya. På veien er det underholdning av Blæsen, før man helt på toppen vil bli møtt av bålpanner og representanter fra Midt Agder Friluftsråd.

Langs hele ruta er det plassert ut store, lysende kuber med FNs bærekraftsmål. Disse er mulige stoppesteder for å bli opplyst, bokstavelig talt.

Viljebakken vil bli opplyst, opplyser parksjefen. Her vil det også bli mulig med litt hjelp av representanter fra Røde Kors i det litt ulendte terrenget.

– Vaffelbua er selvfølgelig betjent av Odderøyas venner denne kvelden, smiler parksjef Hørsdal, som viser til turens høydepunkt – opplevelsesmessig:

– Ned mot Bendiksbukta blir det lysshow i 3D og på scenen skal Stina Talling synge BlimE-låten sammen med dansere fra Søgne Danseklubb og selvfølgelig publikum. Harald Furre og en representant fra Norad vil holde appell også her, før det blir flott konsert med Thom Hell, Marte Wulff og Jonas Alaska kl 20-22.

Forfatter: Svein Tybakken
Publisert: 01.11.2019 10:53
Sist endret: 01.11.2019 11:12

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?