Gå til hovedinnhold

6000 gikk for bærekraftsmålene

4.–9. november arrangerte Kristiansand kommune og samarbeidspartnere uka Bærekraftig sammen, som avsluttet med 6000 mennesker på nattevandring en lørdagskveld for bærekraftsmålene rundt Odderøya.

11 arrangementer for bærekraftsmålene

Nattevandringen ble arrangert lørdag 9. november i regi av Norad og Kristiansand kommune, og både barn og voksne deltok. Her er et stemningsbilde fra Bendiksbukta hvor det også ble arrangert utendørskonsert. Foto: Philm Reklame

– Stort oppmøte på 11 arrangementer og 6000 på nattevandring viser at det er engasjement og vilje blant innbyggerne i Kristiansand til å bidra for verdensplanen for å utrydde fattigdom og ulikheter og stoppe klimaendringer innen 2030. FNs bærekraftsmål skal implementeres i vårt arbeid i Kristiansand kommune, i samarbeid med næringsliv, akademia, forskere, frivillige og ikke minst innbyggerne i kommunen, sier klimarådgiver Elizabeth Rojas i Kristiansand kommune. Hun er prosjektleder for uka Bærekraftig sammen.

Her kan du se film fra nattevandringen.

– Det viktigste med uka var å vise våre innbyggerne at vi i kommunen ønsker å ta en større rolle som samfunnsaktør. Vi vil gjerne legge til rette slik at alle kan diskutere utfordringer og muligheter sammen med oss. Det er mange som ønsker å bidra til å gjøre Kristiansand til et bedre sted å bo for alle sammen, sier Rojas.

Her kan du lese mer om nattvandringenFNs bærekraftsmål og uka Bærekraftig sammen som ble arrangert 4.–9. november 2019.

Hva har vi oppnådd?

Nattevandringen for bærekraftsmålene gikk Odderøya rundt mellom flotte lysinstallasjoner. Foto: Philm Reklame

– Med både Bærekraftig sammen-uka og nattevandringen har vi økt kunnskapen om bærekraftsmålene. Vi ser at mange organisasjoner og aktører er blitt inspirerte til å bruke bærekraftsmålene som ramme for å utvikle sine visjoner. Jeg har også opplevd at vi har klart å kommunisere at bærekraftsmålene dreier seg om mye mer enn bare klima. Bærekraftsmålene dreier seg om folk, økonomi, naturressurser og klima, sier Rojas.

– Med nattevandringen har vi lært at alt er mulig når vi samarbeider godt på tvers. Nattevandringen har vært et resultat av et godt samarbeid mellom Norad, Kristiansand kommune, Kristiansand Røde Kors, DNT Sør, Odderøyas venner, Grønt Senter, Midt-Agder Friluftsråd og mange frivillige. Uten dem hadde vi ikke klart å gjennomføre et så vellykket arrangement, sier hun.

Foto: Philm Reklame

– Det var lys og glede og kjempespennende å gå i skogen sammen med så mange barn og voksne med ett mål. Jeg ble flere ganger rørt av å se så mange barn som stoppet opp for å lese om bærekraftsmålene og diskutere med familiene sine. Kristiansandere har vist at vi ønsker å bli den mest bærekraftige kommunen i Norge, sier en entusiastisk klimarådgiver.

Her kan du se flere bilder fra nattvandringen. Alle foto: Philm Reklame

Foto: Philm Reklame.Foto: Philm Reklame.Foto: Philm Reklame.Foto: Philm Reklame.Foto: Philm Reklame.Foto: Philm Reklame. 

Alle må bidra for bærekraftsmålene

Tidligere på dagen 9. november ble det arrangert seminar for bærekraftsmålene i Rådhuskvartalet. Dette var i regi av FN-sambandet, Universitetet i Agder og Kristiansand kommune.

– Seminaret viser at alle må bidra, vi må høre på de unge, akseptere annerledeshet, snakke sammen, samarbeide på tvers, ikke bare kartlegge men handle, ikke akseptere at «ting tar tid», unge må ikke la seg stoppe av foreldregenerasjonens treghet, og bærekraftsmålene må implementeres i hele samfunnet, sier Rojas.

Dette og mer til ble formidlet av engasjerte innledere på seminaret, hvor også ordfører for nye Kristiansand, Jan Oddvar Skisland, uttrykte støtte til skolestreik for klima, forteller Rojas, som mener bærekraftsmålene bidrar til å utvikle en enda bedre kommune for innbyggerne i Kristiansand.

Her finner du mer informasjon om bærekraftseminaret hvor ungdomsrepresentantene utfordret foreldregenerasjonen

Bærekraftig sammen

Fra 4.–9. november ble det arrangert flere seminarer og aktiviteter for å opplyse og engasjere innbyggere til å tenke bærekraftige løsninger. Her er en oppsummering fra ukens arrangementer hvor du også finner lenker til tips om matredding og hvordan du kan redusere plastforbruket.

Lynkurs i matredding

Lynkurs i matredding, gourmet-fiskesuppe og vrakis fra "kremen av iskrem" stod på menyen for det første arrangementet i uka Bærekraftig sammen i Rådhuskvartalet mandag 4. november.

Rundt 70 mennesker fylte amfiet for å få tips til reduksjon av matsvinn av matredder Mette Nygård Havre, og ikke minst noen gode kokketips og smaksprøver fra kokken Trond Moi. Det luktet deilig fiskesuppe i hele lokalet, og Trond sparte hverken på smøret i suppa eller på historier og tips til hvordan vi skal behandle både mat og mennesker rundt oss.

Her finner du mer informasjon om lynkurset og matreddertips.

Nytt liv til 48 plagg

Foredrag om tekstilkunnskap, reparasjon og redesign stod i fokus på Fikselauget den 4. november på Grønt senter. Fikselauget bød på trivelig stemning, hyggelige folk, kreative innspill og gode tips, og 48 plagg fikk nytt liv. Et fikselaug er et arrangement hvor deltakerne lærer enkle håndverksteknikker for reparasjon av tekstiler og utstyr i regi av Kristiansand Husflidslag. Målet er å vise hvordan vi enkelt kan ta vare på klærne våre og få dem til å vare lenger.

Smekkfullt på foredrag og diskusjon om bærekraftige byer

På mandagens «Plan og pils» inviterte Agder Bolig- og Byplanforening til foredrag og diskusjon om bærekraftige byer, fortetting og transformasjon. Are Kristiansen fra WSP presenterte veilederen for "Fortetting og transformasjon med bykvalitet i bybåndet i Oslo-området", for over 50 interesserte som møtte opp på Håndverkeren, det ble et smekkfullt lokale.

Mer om veilederen og stedsutvikling finner du på denne siden.

Hver innbygger kaster 450 kilo avfall hvert år

Hver innbygger i Kristiansansregionen kaster 450 kilo avfall hvert år. Det er en tredobling siden 1992! Er dette bærekraftig utvikling? Og hva skjer med avfallet etter du har kastet det i «søpla»? Dette og mer til var tema under et nyttig og interessant foredrag fra Avfall Sør og Returkraft.

Over 50 deltakere i alle aldersgrupper kom på foredrag og omvisning hos Returkraft. De fikk vite mer om hvordan avfall fra innbyggere i Kristiansandsregionen håndteres, og hvordan det jobbes med å øke graden av gjenbruk og materialgjenvinning.

Mer fra besøket på Returkraft finner du her.

Fra uansvarlig forbruk – til ansvarlig bruk av plast

Torsdag 7. november var 30–40 deltakere og engasjerte miljøfolk samlet til kåring av vinnere i Kristiansand i konkurransen Plastutfordringen 2019 på Teateret. Her var det også faglig påfyll med foredrag om sirkulær økonomi, hvor vi fikk vite at det produseres én million plastflasker hvert minutt i verden!

– Dersom alle i Norge gjorde som deltagerne i konkurransen Plastutfordringen 2019, hadde vi fått et utslippskutt på hele ni prosent, fortalte Silje Wilhelmsen, lokal koordinator i Framtiden i våre hender i Kristiansand. Vinnerlaget fra Kristiansand, Marin Recovery, samlet 1360 poeng, og bidro til at Kristiansand kom på tredje plass blant seks byer i Norge i den nasjonale konkurransen Plastutfordringen i regi av Framtiden i våre hender og Ducky.eco.

Her får du flere plastreduserende tips.

Rekordoppmøte på foredrag om kvelerslange

Forsker Beate Strøm Johansen fortalte brennende engasjert i en time om slettsnoken, Norges kvelerslange, på Naturmuseum og botanisk hage onsdag 6. november. Over 70 tilhørere fikk høre om slettsnokens adferd, utbredelse og hvordan skape små hjemmesteder for å studere den. Det må legges til at slangen ikke er giftig, og at naturmuseet ønsker å formidle at alle organismer har en nisje, sin plass i naturen, også rovdyra, slik det ble informert om i omvisningen i rovdyravdelingen på museet.

Miljøsertifisering

Miljøsertifisering stod også på programmet denne uka. Ved å sertifiseres som Miljøfyrtårn-virksomhet gjennomfører du konkrete og praktiske klima- og miljøtiltak, og skaper en kultur for innovasjon og bærekraft i virksomheten din. Resultatet er økt bærekraft og konkurransekraft! Første samling i nytt kurs i Kristiansand ble gjennomført i bærekraftsuka.

Fotoutstilling på Kristiansand folkebibliotek

På Kristiansand folkebibliotek står det fortsatt fotoutstillingen «De som går foran – for en grønnere framtid», laget av fotograf Sigve Mathisen. De portretterte på bildene og deres virksomhet representerer ideer, handlinger og gjenstander som er interessante i et miljø- og naturvernperspektiv.

Utstillingen var en del av programmet til Bærekraftig sammen, og vil også være en del av bibliotekets Ombruksuke 18.–24 november. Her kan du lese mer om fotoutstillingen.

Forfatter: Ragna Marie Henden/Marte Krogstad
Publisert: 14.11.2019 13:25
Sist endret: 18.11.2019 09:19

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?