Gå til hovedinnhold

– Glad oljetanken er fjernet

Linn-Iren Tønnessen og Stian Sødal fikk nylig fjernet oljetanken i hagen. De trodde den var tom. Nå er de glad de er kvitt en potensiell, alvorlig forurensning av hus og eiendom de selv måtte ha stått ansvarlig for.

Visste om ansvar

Linn-Iren Tønnesen og sønnen Sigurd med den tømte oljetanken foran huset i Almebakken i Vågsbygd. Nå er familien glade tanken er borte og mulig forurensning hindret. Foto: Privat

– Vi sjekket spesielt dette med oljetanken da vi skulle kjøpe huset i 2017. Vi visste at det er forbudt med oljefyring fra nyttår 2020 og at det er huseiers ansvar å sanere eller sikre tanken. Vi fikk vite at tanken var tom, og tenkte det ville holde å fylle den med pukk. Men da vi kontaktet et godkjent firma for å få jobben gjort, viste det seg at tanken fortsatt inneholdt 100 liter fyringsolje, sier Linn-Iren Tønnessen.

Ekteparet Tønnessen/Sødal har renovert eneboligen i Almebakken i Vågsbygd. Da de skulle drenere langs husets kjellermur slo de to fluer i en smekk og fikk samtidig oljetanken tømt og fjernet.

– Det ble jo litt ekstra jobb og kostnader, men i dag er vi glade for at vi har gjort alt riktig og i tide og sørget for fullstendig sanering av et utdatert fyringsanlegg. Vi var glad den var i relativt god stand. Vi har jo lest skrekkhistorier om tanker det går hull i og folk som får hus og eiendommer alvorlig forurenset og ubeboelige, sier Linn-Iren Tønnessen, som har ett råd til andre med gammel oljetank i hagen:

– Se å bli kvitt den!

Slipper bekymringen

Miljøvernrådgiver i by- og samfunnsenheten i Kristiansand kommune, Marianne Bliksås, er veldig fornøyd med jobben Linn-Iren Tønnessen og Stian Sødal har gjort med oljetanken sin.

– Det er flott at de har fått sanert tanken. Da slipper de å bekymre seg for lekkasjer og skader på egen eiendom fremover. Når eldre hus bytter eier er det dessverre vanlig at det blir hevdet av tidligere eiere at «tanken er tom». Men det vet vi at den ikke er – om ikke det allerede er gått hull i den. Når oljefyren ikke lenger brenner er det alltid et restvolum på tanken. Det er mye billigere å fjerne en tank enn å rydde opp etter en oljelekkasje med fare for eget hus og eiendom. Vit hva du har i hagen din! Oppfordrer miljøvernrådgiver Bliksås.

Forbud mot oljefyring

Miljørådgiver i Kristiansand kommune med kartet som gir oversikt over oljetanker som er fjernet eller forsvarlig sikret. - Sørg for at eiendommen blir registrert som «fri for oljetank», oppfordrer Bliksås. Foto: Svein Tybakken

Marianne Bliksås minner om at det fra 1. januar 2020 er forbudt å fyre med mineralsk olje (parafin) og at man må søke kommunen om dispensasjon fra forbudet for å fortsette med å fyre med denne typen ulovlig olje. Miljøvernrådgiveren i Kristiansand kommune tror det fortsatt er mange som har oljetank i hagen.

– Vi har i et par år nå forsøkt å informere publikum om at forbudet kommer og har vært relativt lempelige med å registrere i hvor stor grad det har skjedd forurensing eller om sanering er foregått korrekt. Vi håper at alle med oljefyringsanlegg eller oljetank i hagen melder inn til oss innen nyttår, sier Bliksås, som legger til at hun som siste virkemiddel med det nye regelverket i hånd kan vi be om kundelistene til fyringsleverandører og på den måten få oversikt over de som måtte fyre med oljeprodukter etter 1. januar.

Fri for oljetank

Kristiansand kommune har et kart som viser oljetanker  (huk av for oljetanker) som er fjernet eller forsvarlig sikret. Informasjonen i kart er basert på meldinger som kommer inn via e-skjema. Når du har meldt fra om at din oljetank er fjernet eller sikret, blir eiendommen registrert som «fri for oljetank».

– Vi vil gjerne være en av de grønne merkene på det kartet, så nå skal vi melde inn vår fjerning av tanken med en gang. Godt å være ferdig med dette, sier Linn-Iren Tønnessen. 

Forfatter: Svein Tybakken
Publisert: 11.11.2019 10:41
Sist endret: 11.11.2019 10:44

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?