Gå til innhold Hopp til søk
 
Glade for samarbeidsavtale: Fra venstre regiondirektør for Strømmestiftelsen i Vest-Afrika Zakariya Abdou, utdanningsminister Tidjani Harouna Dembo fra Niger, Gaoussou Traore fra Mali som representerer NGOene i regionen, utdanninsministrene Salikou Sanogo fra Mali og  Marie Odile Bonkoungou fra Burkina Faso,og generalsekretær Øyvind Aadland i Strømmestiftelsen.

Glade for samarbeidsavtale: Fra venstre regiondirektør for Strømmestiftelsen i Vest-Afrika Zakariya Abdou, utdanningsminister Tidjani Harouna Dembo fra Niger, Gaoussou Traore fra Mali som representerer NGOene i regionen, utdanninsministrene Salikou Sanogo fra Mali og Marie Odile Bonkoungou fra Burkina Faso,og generalsekretær Øyvind Aadland i Strømmestiftelsen.

Afrikansk samarbeid i Kristiansand

Utdanningskonseptet Speed School, utviklet av Strømmestiftelsen sammen med en lokal organisasjon i Mali, skaper utdanningsvekst og stor interesse i Vest-Afrika.

Torsdag undertegnet utdanningsministrene fra Niger, Burkina Faso og Mali en avtale med Strømmestiftelsen og de tre landene seg i mellom, om et samarbeid på såkalte hurtigskoler i regionen.

Speed School er en intensiv utdanning for barn som har gått glipp av skolegang i de tre landene. Målet med Speed School er å hjelpe barna tilbake til skolebenken.

I avtalen inngår det at det skal åpnes et felles sekretariat for de tre landene i som har Speed School. Speed School handler om å gi barn som ikke har begynt eller har falt utenfor det offentlige skolesystemet en sjanse til å komme tilbake til skolen.

Tilbudet gjelder for barn i alderen mellom åtte og 12 år og er sterkt med å sette fart på landenes ønske om å nå tusenårsmålet om utdanning for alle innen 2015.

– Strømmestiftelsen forener Kristiansand med verden. Det dere gjør betyr mye for byen vår, sa varaordfører Mette Gundersen under arrangementet på Christiansholm festning torsdag. Hun holdt tale til de frammøtte på fransk, som i stor utstrekning benyttes som administrasjonsspråk i de tre landene.

Administreres av Strømmestiftelsen

Sekretariatet skal det første året ligge i Bamako og administreres av Strømmestiftelsen. Kontoret skal mellom annet promotere Speed School i regionen, lede et arbeid som skal støtte myndighetene og samarbeidspartnere om Speed School, skape dialog mellom de tre landene på utviklingen av Speed School.

Det ligger også i avtalen at landene skal utarbeide strategi for å skaffe finansielle og menneskelige ressurser til Speed School programmet, og støtte land i utvidelse og gjennomføring av Speed School programmet. 

Stor suksess med Speed school

Programmet Speed school har vært i virksomhet i fem år og har skapt stor oppmerksomhet i regionen. Til nå har 35 000 barn kommet tilbake til den offentlige skolen. Uten hurtigskolen hadde ikke disse barna fått noen utdanning.
- Salikou Sanogo, statsråd for utdanning, alfabetisering og nasjonale språk i Mali takket Strømmestiftelsen og spesielt våre ansatte i Vest-Afrika for jobben som er gjort.
– Strømmestiftelsen hat gitt noe av stor betydning for vårt utdanningssystem. I vårt land er det bare 40 prosent av alle ungdommer som fullfører 9 års skolegang og nesten 20 prosent av alle barn i Mali begynner ikke på skole. Det betyr at vi har store utfordringer fortsatt. Og med Speed School som er et system som skal møte alle de som ikke begynner på skole, så har dette programmet stor betydning for oss. Vi som myndigheter har evaluert Speed School vi har sette og besøkt skolene og våre funn viser at dette er et svært viktig bidrag til vårt utdanningssystem og kan hjelpe oss til å nå våre mål om utdanning for alle innen 2015, sa Sanogo.

Mer informasjon om Speed School finner du på Strømmestiftelsens nettsider her.