Gå til innhold Hopp til søk
 
Statsråd Terje Riis-Johansen (t.v.) fikk en guidet tur av Tjøstel Taxerås (i hvit hjelm).

Statsråd Terje Riis-Johansen (t.v.) fikk en guidet tur av Tjøstel Taxerås (i hvit hjelm).

Statsrådbesøk på Returkraft

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen besøkte det splitter nye anlegget til Returkraft onsdag 19. mai. Han ble imponert over det han så i gigantanlegget. Han noterte seg også at utslippene fra anlegget ligger godt under de kravene som myndighetene har satt.

Statsråden fikk prøvekjøre kloa som løfter avfallet.- Det var både spennende og lærerikt å se et så framtidsrettet og bra anlegg. De har investert i en standard som gjør at de får ned utslippene. Siden anlegget er så stort, betyr det at miljøgevinster blir betydelig, sa statsråden etter omvisningen på anlegget.

Returkraft på Dalane tar imot restavfall fra husholdningene i nesten alle kommunene i Aust- og Vest-Agder. Kapasiteten er på 120.000 tonn avfall i året. I tillegg leverer enkelte bedrifter også restavfall til anlegget. Restavfallet fra 210.000 innbyggere i nesten 100.000 husstander brennes.

 

 

Restavfallet løftet av en kjempeklo og slippes i beholderen der det brennes.Resultatet er strøm og fjernvarme nok til nesten 20.000 eneboliger.  Det aller meste av energien kommer i form av fjernvarme via nettet som er bygd ut i Kristiansand de seneste årene.

- Vi har utnyttet kapasiteten fullt ut allerede i forbindelse med oppstarten, det er vi veldig fornøyd med, sa administrerende direktør Odd Terje Døvik. Han delte også ut verbale blomster til statsråden for at regjeringen nylig fjernet sluttbehandlingsavgiften. Det sparer Returkraft for 13 millioner i året, penger de måtte ha hentet fra de som leverer avfallet.

Før olje- og energiministeren besøkte Returkraft, var han på bedriftsbesøk på Elkem Solar og Metallkraft. Senere på dagen besøkte han Universitetet i Agder. Temaet for besøket var: Å bygge broen til fornybarsamfunnet – kompetansens betydning.

Ettermiddagen var viet rådslag med NODE-klyngen, agendaen var kompetanse og verdiskapning i et ungt perspektiv.

 
 

Akuelt og nyttig