Gå til innhold Hopp til søk
 
Det var 1200 deltakere på klimaseilasen. Alle sang de “Vi vil ha klimarettferdighet”. Grimstad Tensing i grønne jakker og gule sydvester var forsangere.

Det var 1200 deltakere på klimaseilasen. Alle sang de “Vi vil ha klimarettferdighet”. Grimstad Tensing i grønne jakker og gule sydvester var forsangere.

Sørlendinger på klimaseilas

Dystre spådommer og betydelige problemer i klimaforhandligene til tross, de 1200 deltakerne på klimaseilasen til København kom inspirerte og kampvillige tilbake til Oslo mandag morgen.

- Jeg er stolt og imponert over at vi var 1200 nordmenn som reiste til København for å vise at mange virkelig bryr seg klimasaken, sier en inspirert og entusiastisk miljøvernsjef i Kristiansand, Øystein Holvik.

Han var også stolt over alle sørlendingene som var med, og han var stolt over at alle de norske biskopene var med til i København.

- Tror du på en forpliktende avtale i slutten av uka?

- Jeg har et håp om at Obama kan bidra i innspurten, men vi må kanskje se i øynene at politikerne ikke klarer å bli enige om alle forhandlingstemaene nå. De vil nok undertegne en form for avtale. Men det må forhandles videre i 2010 for å få på plass en avtale som kan ratifiseres av landene, sier Holvik.

Mange fra Kristiansand og Sørlandet

Miljøvernenheten i Kristiansand kommune var tilstede i København. Fra venstre: Bjørg Kari Haugland, Sabrina Heerema-Agostino, Bjørne Jortveit (foran), Øystein Holvik, Siri Gilbert, Helge Solli og Marianne Bliksås.Det var mange sørlendinger på klimaseilasen. Rundt 30 jenter fra Grimstad Tensing gjorde en flott innsats med sang og dans på dekk 11 i et strålende solskinn. Kristiansand var godt representert. Miljøvernsjef Øystein Holvik hadde like godt tatt med seg hele miljøvernenheten: Bjørg Kari Haugland, Marianne Bliksås, Sabrina Heerma-Agistino, Siri Gilbert, Helge Solli og Bjørne Jortveit.

Ellers var hele klimaforumet i Knutepunkt Sørlandet invitert. Fra forumet deltok:  Kristian Røssaak (FN-sambandet), Ingunn Trosby (klimaakivist),  Marte Rostvåg Ulltveit-Mo (Naturvernforbundet), Svein Åke Bjørke (Arc-AID), Kjell Spinnangr (Arc-AID), Aina Adriansen Munthe (Agder Energi Varme), Thorbjørn Danielsen (Fylkesmannen), Evy Wieseth Hodne (Kristiansand commune) og Lars Pedersen (Avfall Sør).

Følelsen var definitivt slik at uansett hva verdens politikere måtte klare å bli enige om senere denne uken, så må det gjøres en jobb på lokalt og regionalt nivå, i Kristiansand, på Sørlandet og i Norge for øvrig. Det må skapes en enda sterkere opinionen som politikere kan lene seg på, slik at de blir modigere og kan gjøre vedtak som bidrar til betydelig kutt i klimautslippene.

Det første “klimaseilerne”  møtte i aviskioskene i Oslo var resultatene fra enda en klimarapport: Al Goore og Jonas Gahr Støres rapport om at isen over hele kloden smelter enda raskere enn forskerne hittil har regnet med. Havniået kan bli over to meter høyere enn nå ved slutten av dette århundre.

Mange rørt til tårer

Klimaseilasen manglet det ikke på politikere og forskere som advarte mot for stor optimisme om hva politikerne kan bli enige om i København. Det gjorde blant andre  miljøvernminister Erik Solheim og klimaforsker Pål Prestrud i Operaen, før klimaseilasen startet på Vippetangen i Oslo lørdag.

Da danskebåten ankom København søndag mogen, sang de 1200 deltakerne for full hals: “Vi vil ha klimarettferdighet”, med vekselvis grønnkledde jenter fra Grimstad Tensing og Elg fra “Dance with a stranger” som forsangere. Det runget mot havet, og det runget mot horisonten til klimaforhandlingsbyen København. Statsråd Erik Solheim var rørt til tårer. Representanten fra FNs forhandlingssekretariat var også beveget. 

Desmund Tutu tente håpet

De 1200 deltakerne ble busset til Rådhusplassen og ble vitne til at over 500.000 underskrifter fra den internasjonale kampanjen “Climate Justice” ble overrakt av erkebiskop Desmond Tutu til FN. Desmund Tutu var imponert over alle underskriftene.
Han fyrte opp hjertene da han forstilte seg hva Gud måtte tenke når han så ned på menneskene: “Når han ser ned på Afghanistan så blir han så trist, og tenker hvorfor han i det hele tatt har skapt menneskene. Men når han ser ned på København så smiler han. Nå gjør menneskene noe bra, nå er han stolt av dem”. 

Initiativ fra Kirkens Nødhjelp 

Regionkonsulent Roald Guttormsen i Kirkens Nødhjelp på Sørlandet inviterte  alle deltakere fra Sørlandet til et møte om bord søndag kveld. Hensikten var å lodde stemningen blant ulike aktører på Sørlandet om klimasamarbeid. Han fikk god respons fra Kristiansand kommune, Arc-AID, bispedømmerådet med flere. Over nyttår vil Kirkens Nødhjelp invitere til oppfølgingsmøte i kjølvannet av klimaseilasen.

Prikkfritt arrangement

De 1200 deltakerne på klimaseilasen fikk en reise til København som de aldri kommer til å glemme. Framtiden i våre hender, Kirkens Nødhjelp og Cicero gjennomførte et prikkfritt arrangement spekkfult av klimarealterte seminarer og kulturopplevelser.