Gå til innhold Hopp til søk
 

Mektige toner fra spiret

Mange kristiansandere stoppet opp et øyeblikk i den hektiske førjulstida da mektige saksofontoner fra domkirkespiret fylte byens gater.

For åttende året på rad sørget nemlig sopransaksofonisten Tore Ljøkjel for at både julefred og noen minutters ettertanke senket seg over gavehandlende sørlendinger. Tonene fra spiret varmet både unge og gamle hjerter som trosset den isende desemberkulda i førjulsstria.

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER VIDEOBILDET

I perioden 15.-21. desember spilte Ljøkjel fra domkirkespiret hver dag fra kl. 16.15-16.45. Hans daglige konserter fra spiret ble gjort mulig gjennom økonomisk støtte fra Kvadraturforeningen, Kristiansand Domkirke og  Kristiansand kommune.

Juletreselger Sverre Svinstad har solgt juletrær på Torvet i 32 år, men det er spesielt de siste 8 han har kunnet kose seg med musikk til arbeidet.Juletreselger Sverre Svinstad (57) fra Lyngdal har solgt juletrær på Torvet i 32 år, og spesielt de siste 8 har vært trivelige med tanke på de vakre tonene fra Tore Ljøkjel.

-Det har vært veldig kaldt å stå og selge juletrær i år, men jeg må si det varmer godt når tonene når oss som står her og hutrer i desemberkulda, gliser den sympatiske Lyngdalsmannen. Til daglig er han asfaltarbeider, men bruker altså førjulstida til å forsyne kristiansandere med grantrær til stua. Både av den vanlige og edle sorten.

- Du skal ikke se helt bort fra at musikken stimulerer til økt juletresalg, flirer han, og trekker et nett rundt nok et solgt juletre som fraktes bort av en fornøyd kunde.

Det blir en liten treningsøkt hver dag når Tore Ljøkjel skal til topps i Domkirkespiret. 70 meter og 234 trappetrinn er det opp.Tore Ljøkjel har til nå besøkt rundt 50 av landets kirkespir og holdt konserter. Han tilbragte også noen uker på Hurtigruta tidligere i år for å spille skipet inn og ut av havner langs kysten. En reise som han kommer til å gjenta i 2011.

I Kristiansand har han godt og vel 70 høydemeter og 234 trappetrinn å forsere når han skal opp i spiret. Det blir som en liten treningsøkt i seg selv. forteller han.

- Dette blir liksom mitt treningsstudio i desember måned. Man får varmen på vei opp, men det kan absolutt være en utfordring å holde på den når man står i 16 kuldegrader på toppen og samtidig skal la fingrene leke seg på saksofonen, sier han. Ifølge forbipasserende klarer han imidlertid akkurat det. Enkelte blir så "truffet" at de står med tårer i øynene når de lytter til tonene fra instrumentet hans. Noe som ikke er toneformidleren selv i mot.

- At tonene når inn til folk gjør meg glad, sier han. Hadde jeg kunnet si dette med ord, så hadde jeg jo ikke trengt saksofonen, nærmest spør han retorisk. Men saksofontoner har en tendens til å finne veien inn der ord ikke når frem. Musikken er fin sånn, fastslår spirspilleren fremfor noen, Tore Ljøkjel.

70 meter over bakken har Tore Ljøkjel funnet sin scene og mikrofon.

- Fra toppen av spiret er det en fantastisk utsikt, men jeg er dessverre ikke i modus til å nyte slikt når jeg står her, forteller Ljøkjel. Det svaiet litt ekstra en av dagene da vinden tok litt ekstra godt i spiret, men jeg står da her nå, så det gikk greit, avslutter han lattermildt.

Vakker utsikt fra Domkirkespiret. Kvadraturen med julebelysning og Odderøya i bakgrunnen.