Gå til innhold Hopp til søk
 
Utsnitt av veggmosaikken

Utsnitt av veggmosaikken

Veggmosaikk i gave fra Rajshahi

Et uvanlig kunstverk er i ferd med å materialisere seg på idrettshallen på Odderøya.

I takknemlighet over 30 år som vennskapsby har Rajshahi i Bangladesh gitt en 100 x 10 fot stor veggmosaikk i gave til Kristiansand. I disse dager monterer kunstneren Ismail Hossain og hans assistent Soibur Rahman kunstverket på veggen på idrettshallen på Odderøya.

Viser Bangladesh sin historie

Det 90 kvadratmeter store kunstverket har fire personer brukt om lag ett år å lage. Det består av en rekke motiver vevet inn i hverandre som illustrerer Bangladesh sin historie fra undertrykkelse og frem til frihet og fred.

Det er ordfører Khairuzzaman i Rajshahi som har tatt initiativet til vennskapsgaven. Han ønsker at lærere i Kristiansand kan ta med sine skoleklasser for å se på kunstverket. Han vil at barn og unge lærer om at også Bangladesh har hatt sin lange kamp for å bli en fri nasjon, akkurat som Norge har hatt det.

Lang ferd mot nord

Det har ikke vært en enkel prosess å få kunstverket til Norge. Da det var ferdig, skulle det merkes, pakkes og sendes til Kristiansand. Forsendelsen gikk etter planen, men like enkelt var det ikke å få opp kunstneren og hans assistent. Fagrådgiver for visuell kunst hos kulturdirektøren, Pål Karsten Kristensen, har brukt all sin tålmodighet, kreativitet og byråkratiske kompetanse på å ordne innreisevisum for gjestene.

Avduking

Avdukingen av kunstverket skjer ved en høytidelig seremoni mandag 24. oktober kl.12.00 og inngår som en del av markeringen av FN-dagen. Barnehager og småskoler i Kristiansand er invitert. Det blir oppmøte i Tresse kl. 11.30 og folketog til Odderøyhallen. Der blir det litt underholdning og smakebiter av mat fra Bangladesh. I tillegg til ordføreren i Kristiansand, Arvid Grundetjønn, kommer ordføreren i Rajshahi med et følge på til sammen 5 personer.