Gå til innhold Hopp til søk
 
Dette satellittbildet fra Meteorologisk institutt viser stormen «Emil» over Skottland og som kommer til å herje sørlandskysten og Agderfylkene utover kvelden. (Foto: met.no)

Dette satellittbildet fra Meteorologisk institutt viser stormen «Emil» over Skottland og som kommer til å herje sørlandskysten og Agderfylkene utover kvelden. (Foto: met.no)

Ekstremvarsel: Sterk storm i kveld

Kristiansand og hele Sørlandet må forberede seg på ekstremværet «Emil», som er på vei fra Skottland. I følge Meteorologisk institutt og Yr.no vil det i kveld kunne blåse opp til sterk storm på sørlandskysten.

– Det vil gå hardest utover kysten av Vest-Agder, men også nærliggende kyststrøk vil få kraftig vind. Den vil øke utover ettermiddagen og det blir bare verre og verre, forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Bjart Eriksen til Yr.no.

Sterk storm

Allerede i ettermiddag (tirsdag) vil vi merke økende sørlig vind på kysten. Vinden vil dreie mer sørvestlig og i kveld ventes det full og sterk storm. I følge Yr.no vil vinden være sterk også i indre strøk på grunn av sterk høydevind som vil slå ned i lavereliggende dalstrøk. De sterkeste vindkastene kommer mot midnatt, mens den sterkeste middelvinden vil komme i indre strøk i Vest-Agder i ettermiddag.

Sjekk båtene

- Vi oppfordrer båteiere til å se etter båtene sine. Sjekk at presenningen er godt festet, og se etter at krybba er forankret på en god måte. Hvis båten ligger på sjøen, er det viktig å sjekke tauverk og fortøyning skikkelig, sier lederen for Kristiansand kommunens småbåthavnkontor, Per Christian Nygård.

Trygghetsalarm

Også ansatte i helse- og sosialsektoren i Kristiansand har forberedt seg på den kraftige vinden.
- Vi har orientert alle enhets- og soneledere om værvarselet vi har fått. I tillegg har vi navnelister med brukere av trygghetsalarmer. Dermed er vi klare til å besøke disse dersom strøm eller telefon faller ut, forteller rådgiver Per Vassbotn i helse- og sosialdirektørens stab.

Sikre løse gjenstander

Både skoler og barnehager er oppfordret til å sjekke uteområdene, slik at vinden ikke tar tak i løse gjenstander.

Også byingeniør Terje Lilletvedt er opptatt av at publikum sikrer løse gjenstander, for eksempel reklameplakater.

- Vi har varslet både parkvesenet, ingeniørvesenet og Kristiansand Eiendom om at de gjør sitt for å sikre både løse gjenstander, stillaser på byggeplasser og andre ting som vinden kan ta tak i. Vi er også klare til å hjelpe til med å rydde veier dersom trær blåser ned. Hvis folk ser nedblåste trær som sperrer veier, kan de ringe oss på vakttelefonen; 38 02 93 63, sier byingeniøren.

Bølger opp mot 20 meter

Vakthavende meteorolog opplyser at bølgene  i Skagerrak ventes å bli mellom 8 og 12 meter. Det betyr også at enkeltbølger kan bli dobbelt så høye. De høyeste vil bli over 20 meter. Det vil også bli en god del nedbør og sludd langs kysten, i følge Meteorologisk institutt.

Ekstremt høy vannstand

I følge Yr. No vil den høye vannstanden etter uværet først komme onsdag kveld og natt til torsdag. Da er vannstanden estimert til å bli 60-100 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellen.

Sikre liv og verdier

Til Fvn.no sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen følgende: – Nå er det snakk om å sikre verdier man måtte ha, og ikke minst liv. Stormen vil få betydning for all landaktivitet, og selvfølgelig også på havet. Ifølge statsmeteorologen vil trolig stormen være på sitt sterkeste sent tirsdag kveld og natt til onsdag.

Vakthavende redningsleder Nils Ole Sunde ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge sier til Fvn.no at alle småbåteiere må sikre fartøyene sine. Han peker på at høy vannstand ofte fører til at fortøyningene ryker og at en drivende båt kan igangsette en stor redningsaksjon unødig.