Gå til innhold Hopp til søk
 
Branntårnet i Rådhuskvartalet står nå «i løse luften» på 15 solide ståpæler. Foto Arne Birkeland

Branntårnet i Rådhuskvartalet står nå «i løse luften» på 15 solide ståpæler. Foto Arne Birkeland

Branntårnet i Rådhus-kvartalet «svever»

Branntårnet i Rådhuskvartalet er et spektakulært syn for tiden. Men man må ned i den utgravde byggetomten for å se hvordan det gamle tårnet for tørking av brannslanger nå «henger i løse luften».

Branntårnet, som ble brukt til å tørke brannslanger, er 25 meter høyt og veier 556 tonn. Foto Arne Birkeland– Ja, det ser spektakulært ut, men det står støtt på stålkjernepæler som er slått 30 meter ned i sanden til fast fjell. Vi har ikke hatt tilsvarende prosjekter å sammenlikne med, så det har vært en spennende periode med prosjektering, beregning av statikk og utførelse av selve frigjøringen av tårnet.

Det sier prosjektansvarlig for utbyggingen av det nye Rådhuskvartalet, Arne Birkeland, i Kristiansand Eiendom, som nå håper mediene vil gi publikum et glimt av den spesielle situasjonen for det erverdige tårnet fra 1894. For ned i byggetomta kommer ikke andre enn de med spesiell tillatelse.

– Det har vært en krevende jobb å få det til å stå. Vi begynte i august i fjor og har etablert en stålramme rundt selve tårnet for å stabilisere bygget. Det er gammelt og skjørt. Så har vi laget et nytt stålfundament under tårnet ved å bore stålbjelker inn i tårnets betongfundament som hviler på 15 solide pæler, sier Birkeland.

– Har dere vært i tvil om dette holder?

– Nei, det står trygt. Nå blir det stående slik til det er integrert i Rådhuskvartalets kjelleretasje og fundament i nybygget, sier prosjektleder Arne Birkeland.

Tårnet, som er 25 meter høyt og veier 565 tonn, skal pryde det åpne atriet i nybygget og bli tilgjengelig for gjester som vil nyte utsikten.