Gå til innhold Hopp til søk
 
Rossevann er en av to drikkevannkilder i Kristiansand. Det leverer vann til Flekkerøy, Vågsbygd og Slettheia. Resten av kommunen får vannet sitt fra Tronstadvann.

Rossevann er en av to drikkevannkilder i Kristiansand. Det leverer vann til Flekkerøy, Vågsbygd og Slettheia. Resten av kommunen får vannet sitt fra Tronstadvann.

Åpning av Rossevann vannverk

Innbyggerne i Vågsbygd, Slettheia og Flekkerøy har nå fått rent og fint vann i springen. Torsdag morgen innvies det oppgraderte Rossevann vannverk. Det er byutviklingsstyret ved Hans Otto Lund som foretar den offisielle åpningen.

Ny renseprosess

Rossevann vannverk er oppgradert ved installasjon av to nye behandlingstrinn. 

  • Råvannet - som er svak brunfarget av organisk materiale, humus – behandles nå først ved tilsetting av jernklorid. Dette gjør at det organiske materialet ”klumper” seg (fellingsprosessen) og kan filtreres bort og den brunlige fargen forsvinner.
  • Ved Rossevann er det også installert nytt UV behandlingsanlegg.

– Det betyr at abonnentene nå får et vann som er så godt som krystallklart og fritt for mikroorganismer, sier Gunnar Vestøl i Kristiansand ingeniørvesen som har vært prosjektleder for å oppgradere vannbehandlingen ved Rossevann vannverk.

– Den nye måten å filtrere og etterbehandle vannet på er den samme måten som har vært brukt ved vannverket på Tronstadvann de siste årene. Resten av kommunen får sitt vann derfra.

Trengs mindre klor

Ved Tronstadvann er det ikke registrert bakterier i rentvannet etter selve fellingsprosessen (men før desinfisering). Det tas ukentlige bakteriprøver og dette anlegget ble satt i drift i 2004.

– Når vannet er så klart som nå, kan klortilsettingen omtrent halveres da klorbehovet i vannet blir mindre når det organiske stoffet (fargen) fjernes, forteller Gunnar Vestøl. –Ved at vi nå UV-behandler vannet vil vi etter hvert også kunne redusere klortilsettingen ytterligere.

Kristiansand har billigst vann

Diagrammet viser at Kristiansand ligger best an prismessig i de kommunene som er med i BedreVA. Den oransje søylen viser at Kristiansand må utbedre noe på kvalitet. Dette er gjort gjennom utbyggingen av Rossevann nå, uten at det blir en heving av prisen.I en oversikt fra bransjeorganisasjonen Norsk vann fremgår det at Kristiansand kommune har lavest kostpris for vannet som leveres ut til abonnentene.

Sammenligningen er frivillig, og 52 kommuner er med i undersøkelsen. Alle de største byene er med, og Kristiansand er billigst, med Trondheim på andreplass.

Utbyggingen av Rossevann har kostet rundt 35 millioner kroner, men fører ikke til økning av prisen til forbrukerne. Investeringen avskrives over en 20-årsperiode

For pressen:

Programmet:

Ca kl 09:15

  • Kort presentasjon av anlegget på visnings/møterommet
  • Byutviklingsstyret ved Hans Otto Lund forestår åpning av anlegget i filterhallen
  • Befaring av anlegget

Ca kl 10:30

  • Lunsj med kake for dem som er igjen

Kontaktpersoner:

Gunnar Vestøl   mobil 911 86 283

Steinar Børresen. mobil 900 45 671

Det vil også være folk fra Asplan Viak og Frustøl anlegg som har gjennomført utbyggingen.