Gå til innhold Hopp til søk
 
Kristiansand, liggende vendt mot Skagerrak og Verden, har alltid vært en internasjonalt orientert by./ Kristiansand has always been an internationally oriented town. Photo: Anders Martinsen fotografer.

Kristiansand, liggende vendt mot Skagerrak og Verden, har alltid vært en internasjonalt orientert by./ Kristiansand has always been an internationally oriented town. Photo: Anders Martinsen fotografer.

Kristiansand - mulighetenes by

Kristiansand, med sine snart 85.000 innbyggere, er Sørlandets regionsentrum og drivkraft. Byen tilbyr gode og varierte arbeidsplasser, et rikt kulturliv og noen av landets flotteste, bynære rekreasjonsmuligheter. Sammen med et godt utbygd kommunalt tjenestespekter, er målsettingen for Kristiansand å bli oppfattet som byen som gir deg muligheter til et rikere hverdagsliv.

Elkem Solar er verdenslendende produsent av silisium til solselleindustrien. Foto: Anders Martinsen fotografer

Kristiansand har lange, internasjonale tradisjoner og har lenge vært et populært reisemål. En sterk økonomisk vekst de senere årene har gitt en rekke virksomheter et løft og liv til mange nye teknologibedrifter. Flere av disse har de siste årene satt regionen på verdenskartet og gjort Vest-Agder til landets største eksportfylke. Med den store satsningen på framtidsrettet sol- og vindkraft blir Kristiansand sentrum for miljøvennlig energi.

Aktiv region

Kristiansand er en universitetsby med Universitetet i Agder som har 9000 studenter. Foto: Anders Martinsen fotograferKristiansandsregionen består av nabokommunene Søgne, Songdalen, Iveland, Vennesla, Birkenes og Lillesand og har sammen med Kristiansand 132.000 innbyggere. Kommunene samarbeider aktivt på en rekke områder, ikke minst for å tilby attraktive næringsarealer. Spennende bedrifter i vekst tiltrekker seg ingeniører og akademikere fra blant annet Universitetet i Agder. Noen av de største foretakene arbeider innen energisektoren, enten som leverandører til olje- og gassindustrien eller som produsenter av fornybar energi. Siste tilvekst er fremstilling av høyrent silisium til verdens solcelleindustri. I Kristiansand satses det nå kraftig på utvikling av vindkraft gjennom etablering av Norges største vindkraftselskap. De enorme investeringene i næringslivet, i kultur, i kommunikasjon og kompetanse gjør Kristiansand til en mulighetenes by for stadig nye innbyggere.

Kulturby

I Kristiansand arrangeres det et tyvetalls festivaler hvert år. Her fra Quartfestivalen 2009. Foto: Anders Martinsen fotograferKristiansand og Sørlandet kan med rette kalle seg festivalregionen. Her arrangeres en rekke festivaler av ulik karakter, blant annet musikkfestivaler i alle sjangre, kortfilmfestival, barnefilmfestival, dukketeaterfestival og Protestfestivalen. Sistnevnte har som mål å bekjempe likegyldighet. Kristiansand ble nylig kåret til den beste kulturbyen i Norge på grunn av sitt strategiske arbeid med å utvikle et bredt spekter av kulturelle aktiviteter. I 2002 etablerte Kristiansand kommune stiftelsen Cultiva med en kapital på over 1,5 milliarder kroner. Formålet er å sikre arbeidsplasser og gode levekår i Kristiansand ved å gi økonomisk støtte til etablering av kunst-, kultur- og kunnskapsinstitusjoner eller organisasjoner som bidrar til nyskapning, utvikling og kompetansebygging ved kreative miljøer i Kristiansand. Stiftelsen har vakt nasjonal oppmerksomhet og bidratt til viktige satsinger og etableringer i Kristiansand.

Det nye konsert- og teaterhuset, Kilden åpnet i januar i 2012 og publikum strømmer til forestillinger og konserter. Med en enestående arkitektur og 2200 seter, er dette det største kulturelle løftet på årtier i landsdelen. Kilden huser alle typer kulturelle uttrykksformer, så som pop, rock og stand-up, i tillegg til å være hovedscene for Agder Teater, Opera Sør og Kristiansand Symfoniorkester. 

Dyreparken i Kristiansand har 650.000 besøkende hvert år. Her fra Kutoppen, en av parkens siste attraksjoner. Foto: Anders Martinsen fotograferKristiansand Dyrepark er en av de mest populære turistattraksjoner i Norge, med mer enn 600.000 besøkende hvert år. I parken finner du alt fra løver, tigere, giraffer, slanger og pandaer til dyr fra norsk villmark. I tillegg inneholder parken en rekke andre aktiviteter for barn og voksne. Kaptein Sabeltann og Kardemomme by er et ”must” for alle Norges barn i løpet av livet. 

Folkehelseby

Over en tredjedel av befolkningen i Kristiansand er medlem i en sportsklubb. Det er rikelig med muligheter for sportslige aktiviteter i og rundt Kristiansand, og det bygges stadig nye idrettsanlegg i regionen.

I mars 2013 åpnet det nye bade- og idrettsanlegget Aquarama dørene for publikum. Aquaramas ambisjon er å være Norges beste badeland, idrettsbasseng og stupeanlegg. De tilbyr seks ulike badeavdelinger, fem forskjellige vanntemperaturer og attraktive tilbud for alle aldre og ambisjonsnivå. I tillegg har Aquarama badeland, idrettshall, treningssenter, spa og hotell. Det er også en del kommunale tjenester som holder til på Aquarama, blant annet Frisklivssentralen.

Kristiansand har også ishall; Idda Arena. Idda Arena inneholder i tillegg til ishallen en flerbrukshall, curlinghall med fire baner, kampsportsal  og danse- og oppvarmingsareal.

Det er også gode muligheter for et mangfoldig friluftsliv i Kristiansandsregionen, enten du foretrekker en kort rusletur langs strandpromenaden i sentrum, en joggetur der du bor, sykkeltur, båttur, tur på heia eller en skitur. I Kristiansand er du i nærheten av alt. På kort tid kan du reise fra hav til hei og oppleve et mangfold av natur og klima. Og ikke minst drive med aktiviteter, året rundt.

Miljøby 

Blomstrende byliv. Kristiansand er kjent som Blomsterbyen og er en by som legger vekt på godt miljø og trivsel. Foto: Anders Martinsen fotograferKristiansand er kjent som miljøby og blant de ledende i landet på avfallshåndtering, offentlig kommunikasjon og klimatiltak. Økt fokus på klimautviklingen har også gitt et næringsliv som tør å satse på bærekraftig utvikling. Kommunen har investert betydelige ressurser på å rense Otra og byfjorden. Sjøområdene rundt byen er derfor attraktive for innbyggere sommerstid, og elven har fått tilbake sin status som en av Norges beste lakseelver. 

Norges tredje største energikonsern, Agder Energi, har hovedkontor i Kristiansand. Selskapet produserer vannkraft, har et stort kraftnett og bygger ut fjernvarme. Agder Energi leder an på den største satsningen på vindkraft i Norge, og ønsker en ledende rolle i det stadig viktigere markedet for miljøvennlig energiproduksjon. 

Elkem Solar fremstiller silisiummetall til verdens solcelleindustri. Blant de viktigste globale hindre for større satsing på solenergi og produksjon av solceller er nettopp mangelen på dette metallet. Denne satsingen er blant annet et resultat av mangeårig forskning hos Elkem FoU og gir Kristiansand nok et viktig teknologimiljø innen fornybar energi. 

Stiftelsen Miljøfyrtårn ble startet i Kristiansand i 1996 da Kristiansand ble valgt til å delta i programmet. Stiftelsen er nasjonal og målet er å få bedrifter, kommuner og andre organisasjoner i landet til å ta miljøvern og klimaendringer på alvor. Når visse kriterier er tilfredsstilt blir foretaket sertifisert. Sertifiseringen er særlig rettet mot mindre virksomheter.

I dag blir mer enn 60 prosent av avfallet i Kristiansand resirkulert. Returkraft, byens og regionens nye, store forbrenningsanlegg vil ta seg av det resterende avfallet som blir gjort om til varme for 20.000 husholdninger årlig. Det er mange grunner til at Kristiansand kaller seg miljøby.

Flerkulturell by

Det flerkulturelle bildet i Kristiansand gir seg også uttrykk i stort utvalg av dagligvarebutikker med matvarer fra andre deler av verden. Foto: Anders Martinsen fotograferKristiansand er en flerkulturell og åpen by med hele 135 nasjoner representert. Den økende etterspørselen etter arbeidskraft har gitt et ytterlige tilsig av innflyttere fra utlandet. I 2009 var Kristiansand best blant storbyene i Norge til å få innvandrere i arbeid. 

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Kristiansand kommune og andre partnere startet prosjektet Global Future for å hjelpe utenlandske innflyttere med å øke sin kompetanse og til å bli bedre representert i styrer og verv i landsdelen.  

Næringsforeningen i Kristiansandsregionen tilbyr omfattende støtte for å hjelpe utenlandske arbeidstagere. Hyggelige samlinger, nyhetsbrev, døgnåpen telefonassistanse og hjelp for å skaffe bosted er noen av tilbudene. Rådgivere stiller opp for å hjelpe partner eller samboer ut i jobb eller utdannelse. Kristiansand International School tilbyr engelskspråklig undervisning fra 1. – 10. klasse. Arbeidstakere som jobber i Norge i perioder prioriteres.

Sentral by

Kristiansand ligger veldig sentralt i forhold til det europeiske kontinentet. Med hurtigferje er det bare 2,5 timer til Danmark. Foto: Anders Martinsen fotograferFor mange turister er Kristiansand byen hvor norgesferien begynner og slutter. Byen er godt tilknyttet kontinentet, og årlig er hele to millioner reisende innom flyplassen eller havnen. Historisk var behovet for tømmer til å bygge skip enormt, og dette ga Kristiansand gode muligheter for internasjonal handel. Byen var ofte første stoppested for seilskip fra Nederland, Danmark, England eller de baltiske landene. På begynnelsen av 1800-tallet var Kristiansand hjemmehavn til en av verdens største flåter.

Fra Kristiasnand lufthavn Kjevik kan du blant annet fly direkte til AmstedamFlyplassen, Kjevik, har direkteruter til flere av de største, norske byene, til Gdansk og til de internasjonale storflyplassene i København og Amsterdam. Det er også flere ukentlige charteravganger. Antallet destinasjoner øker stadig for å møte den kraftige etterspørselen, og lufthavnen har utvidelsesplaner.

Travel havneby

Kristiansand havn er tredje største i Norge og en travel havn. Foto: Anders Martinsen fotograferKristiansand havn har vært viktig for regionens utvikling, og den er fremdeles en av Norges travleste. Et betydelig antall shippingselskaper har sin base her. Siem Offshore har for eksempel 600 ansatte fordelt på 50 fartøyer. Den raskeste veien til Danmark er med en av hurtigfergerutene. Nye E 18 har kuttet reisetiden betraktelig for de som pender østover, mens standarden på E 39 vestover er dessverre fortsatt dårlig. I hele regionen er det også et omfattende kollektivtilbud, med et stort tilbud av ekspressbusser til blant annet Oslo og Stavanger. Dit er det også god togforbindelse fra Kristiansand sentrum.