Ja, detaljert takst med beregning vil bli sendt ut digitalt til deg som har endringer eller nybygg innen 1. mars 2024.
NB! Dersom du har valgt Digipost som din digitale postkasse sendes det ikke ut brev.
Du finner eiendomstaksten ved å logge deg inn på Min side
Under "Mine saker" finner du "melding om takst og skatt". Dette forutsatt at du eide eiendommen da meldingen ble sendt ut.
Har du gårds- og bruksnummer på eiendommen din, kan du også sjekke i skattelistene her
Her finner du informasjon om hvordan du klager
Du kan klage hvis du mener taksten er for høy i forhold til reell markedsverdi eller dersom det er feil i takstgrunnlaget. Da vil sakkyndig nemnd vurdere taksten på nytt. Hvis nemnda gir delvis medhold, eller ikke gir deg medhold i klagen, videresendes klagen til behandling i klagenemnda. for eiendomsskatt.
Du kan klage på taksten hvert år, men du kan ikke klage på det samme forholdet som du har klagd på tidligere.
Det har blitt gjort en vurdering av markedsverdien av huset ditt. Derfor kan mange andre faktorer enn areal spille inn på verdien.
Det er ikke alltid like lett å se at hytta er uten vann og strøm, ettersom rør og ledninger kan ligge under bakken. Du kan klage hvis du mener at taksten er for høy. Sakkyndig nemnd vil da vurdere taksten på nytt.
På bolig- og fritidseiendommer vil du som fester påta deg alle rettigheter og alt ansvar som grunneier til vanlig sitter med, også eiendomsskatten.
For næringseiendommer vil overstående gjelde dersom festeavtalen er «evigvarende», det vil si varigheten er over 99 år eller fester har ensidig rett til å forlenge avtalen uten tidsbegrensning.
Hvis det er en privatrettslig avtale mellom deg og byggets eier, det vil si at avtalen ikke er tinglyst i grunnboken, vil dette kunne skje. For å få avgiften over på byggets eier, må du tinglyse hjemmelen over på eier av bygget. Når dette er gjort, vil eiendomsskatten bli innkrevd av riktig eier.
Ja, skatten må betales. Hvis du får medhold i klagen, får du tilbake det du har betalt for mye.
Nei, dette er to forskjellige takster som har forskjellig funksjon og ikke har noe med hverandre å gjøre.
Bygningen blir taksert og ilagt eiendomsskatt. Det er eiers ansvar å sørge for at bygningen er godkjent. Se hjemmesiden til Kristiansand kommune for hvordan du må gå frem for å søke om godkjenning. Takstfirmaet har ikke tatt stilling til om bygget kan godkjennes eller ikke.
Nei. Det er kun sakkyndig nemnd som kan vedta eiendomsskattetakster.
Skatten følger eier. Dersom faktura er sendt ut til gammel eier, må gammel og ny eier gjøre opp seg imellom på lik linje med øvrige kommunale avgifter.
Eiendomsskatteloven tar ikke stilling til privatrettslige avtaler. Eiendomsskatten på slike eiendommer må deles mellom de ulike eierne internt.
Se dokumentet: Slik tolker du taksten og beregner arealet (PDF)
Takseringsfirmaet tar utgangspunkt i eiendomsskattelovens § 8A-2(1) (ekstern lenke) og «Rammer og retningslinjer» vedtatt av sakkyndig nemnd. «Rammer og retningslinjer» baserer seg på faktaopplysninger om areal på bygning og tomt, samt skjønnsmessige vurderinger av eiendommens beliggenhet, standard og fasiliteter.
Se også informasjon om hvordan taksten er beregnet på denne siden
Taksten blir offentliggjort 1. mars og ligger ute til offentlig ettersyn i seks uker. Listene blir lagt ut på kommunens hjemmeside.
Eiendomsskatten er fordelt på fire terminer, på samme måte som de øvrige kommunale avgiftene.
Se informasjon om betaling av eiendomsskatt her
Du kan klage hvis du mener at arealgrunnlaget er feil. Da vil sakkyndig nemnd vurdere taksen på nytt.
Se også slik beregner du takst og areal (PDF)
Eiendomsskatt er en objektskatt som innebærer at eiendommen beskattes uavhengig av hvem som er tinglyst eier. Dersom tinglyst eier er død, vil arvingene motta fakturaene på eiendomsskatt.
Nettsidene til Agder tingrett (ekstern lenke) og Statens kartverk (ekstern lenke) har grundig informasjon om fremgangsmåte ved arv, skifte og tinglysing av fast eiendom.
Kvalitetssikring er viktig for oss. Dersom det er feil i faktaopplysningene kan du sende en e-post til oss på: eiendomsskatt@kristiansand.kommune.no E-posten må inneholder opplysninger om hvilken eiendom det gjelder og hva som er feil.
Har du i tillegg tegninger eller annen dokumentasjon, er det fint om du legger ved en kopi. Når rettelsene er gjort, vil du få tilsendt et nytt faktaark med de oppdaterte opplysningene.
Innkomne klager blir behandlet fortløpende. Behandlingstid vil avhenge av om man får medhold i 1. instans (sakkyndig nemnd), eller om klagen også behandles i 2. instans (klagenemnden).
Se mer utfyllende informasjon om klageprosessen på kommunens hjemmeside
Hjemmelshaver er den som står oppført i grunnboken som eier av eiendommen. Hjemmelshaver trenger ikke nødvendigvis være den samme som den reelle eieren av eiendommen. Hvis hjemmelshaveren er død, og det ikke er foretatt skifte eller overdragelse ikke har funnet sted, vil det være arvinger som er reelle eiere.
Grunnboken er et offentlig register over tinglyste rettigheter og heftelser i fast eiendom og borettslagsandeler.
Grunneier er den som er den faktiske eier av grunnen. Grunneieren kan enten være en eller flere privatpersoner, en institusjon, et firma, en kommune, en fylkeskommune eller staten.
Dette er den unike betegnelsen på en eiendom som står oppført i matrikkelen. Alle kommuner i Norge er inndelt i egne gårdsnummer (gnr), som igjen er inndelt i bruksnummer (bnr).
Seksjonering benyttes der en eiendom består av flere selvstendige eierenheter som selges hver for seg, og der det ikke er naturlig å dele eiendommen på vanlig måte ved en delingsforretning. Hver seksjon får et eget seksjonsnummer.
Grunneieren krever inn en leie for grunnen. Leieforholdet er avtalt i en festekontrakt. Festekontrakten sikres rettsbeskyttelse ved tinglysning. Grunneier gir, om ikke annet er avtalt, fester alle rettigheter som er nødvendig for det festeren skal bruke tomten til.
Når du har en hytte eller bolig som står på en festet tomt, betyr det at du leier tomten av grunneier. Som oftest har eiendommen et eget festenummer (fnr.) i tillegg til gnr./bnr. Det er også mulig å feste bort tomter uten eget festenummer.
Matrikkelen er det offentlige registeret over alle grunneiendommer, bygninger og adresser. Her ligger all eiendomsinformasjon for hele landet registrert.
Bruksarealet for en bygning er summen av alle rom (medregnet innervegger), innenfor yttervegger i alle etasjer og uavhengig av bruken. Etasjer der takhøyden er lavere enn 1,9 meter, regnes ikke med. Det er egne måleregler for etasjer med skråtak der deler av etasjen har lavere takhøyde enn 1,9 meter.
Les mer om beregning av areal på side to i dette dokumentet om beregning av takst og areal (PDF)
I eiendomskattesammenheng beregner vi gjennomsnittlig kvadratmeterpris for de ulike bygningstypene. Kvadratmeterprisen som vi kommer fram til gir oss et utgangspunkt for beregning av verdien på eiendommen.
Se også informasjon om hvordan taksten er beregnet på denne siden
Etasjefaktor blir brukt for å vekte verdien til de forskjellige etasjene i et bygg når det benyttes faste kvadratmeterpriser ved taksering. Typisk vil en kjeller ha mindre verdi enn en hovedetasje.
Se også informasjon om hvordan taksten er beregnet på denne siden
Bystyret bestemmer årlig hvilken promillesats som skal benyttes ved beregning av eiendomsskatt, såkalt skattesats. For 2024 er denne satt til 2,07 promille.
Noen eiendommer har krav på fritak etter § 5 i eiendomsskatteloven, for eksempel offentlige skoler, sykehus og vei. Andre eiendommer kan få fritak etter § 7. Det er bystyret som vedtar om det er eiendommer under § 7 som skal ha fritak.
Se også egen artikkel om fritak
Sakkyndig nemnd er oppnevnt av bystyret. Hovedoppgavene til nemnda er å fastsette retningslinjer for takseringen og vedta takst for hver enkelt eiendom.
Nemnda vedtok nye takster for alle eiendommer ved omtakseringen i 2021. Nå takseres alle eiendommer som det skjer endringer på, som:
Sakkyndig nemnd er oppnevnt av bystyret 24.01.2024 for perioden 2023–2027.
Nemnda består av:
Nemnda fastsetter med dette retningslinjer om den nærmere fremgangsmåten ved takseringen av eiendommer i Kristiansand kommune. Takseringsreglene skal sikre korrekte takstnivåer og likebehandling av skatteytere, og er et nødvendig verktøy i nemndas arbeid.
Klagenemnda er oppnevnt av bystyret for perioden 2023–2027.
Hvis sakkyndig nemnd ikke gir medhold i en klage, går saken videre til klagenemnda for eiendomsskatt. Klagenemnda foretar en totalvurdering av taksten på nytt. En totalvurdering kan resultere i at taksten økes, blir stående eller reduseres.
Klagenemndas vedtak er endelig og kan ikke påklages.
Klagenemnd for eiendomsskatt består av:
Dette er forhold på eiendommen som vil påvirke verdien. Typisk standard, kvalitet og funksjonalitet osv.
Faktorer som påvirker eiendommens verdi og som ligger utenfor selve eiendommen. Eksempler: Utsikt, støy, solforhold, beliggenhet, nærhet til sjø osv.
Brukes for å justere prisforskjellen mellom forskjellige områder i kommunen. To identiske hus ville ellers kommet ut med lik sjablongtakst selv om de ligger på helt forskjellige steder i kommunen.